Direktör Allen Roses på läkemedelsföretaget Glaxo erkänner att bara ungefär 50 % får effekt av sina receptförskrivna mediciner. Ett överraskande medgivande eftersom läkemedelsföretagen normalt anklagas för att överdriva sina mediciners effekt. För schizofreni anges att 60 % får effekt av sina antipsykotika. För depression 62 %.

Naturligtvis är det känt i läkemedelsindustrin att läkemedlen inte ger effekt hos alla, men det är inte vanligt att öppet tala om det.

Den stora majoriteten av läkemedel - mer än 90 % - fungerar bara hos 30 eller 50 %.

Dr Roses är specialist på genetiska tester för att visa vilka som får effekt av ett visst läkemedel. Genom att använda genetiska tester skulle fler snabbare kunna få rätt läkemedel, som ger effekt. Hans uttalande tros vara ett sätt att göra reklam för denna typ av tester.

Dr Roses sa att läkare använder rutinmässigt trial-and-error metoden, som säger att om inte ett läkemedel fungerar finns det alltid ett annat, som gör det. Det är deras erfarenhet, men de förstår inte riktigt varför. Skälet varför effekten varierar mellan individer är genetisk. Varken de som betalar för vården eller patienterna vill ha läkemedel som inte fungerar. Farmakogenetik kan möjligen ta bort mycket av dagens osäkerhet.

Kommentar:

För nyinsjuknade får 90 % effekt av sina antipsykotika, men sedan efter återfall och försämring efter 2-5 år ger medlen sämre effekt. Utan tvekan finns i läkarkåren en kraftig överoptimism vad gäller läkemedlens effekter, som är skadlig. Intressant är att 50 % inte tar sin medicin och det gäller i princip all medicinering. Är det de som inte får någon effekt av medicinen?

Källa:

Independent