tabletter

På en schizofrenikongress nyligen diskuterades om antipsykotika medicineringen skall fortsätta efter psykosymptomen försvunnit efter första psykosen.

Wolfgang Fleischhacker från Österrike sa att det är inte bevisat vilket antipsykotika, som då är bäst för att förhindra psykoser efter första psykosen, men att kortsiktigt ger antipsykotika signifikant färre återfall i psykos.

Robin Emslay från Sydafrika visade att om antipsykotikan avbrytes, så fås inte effekt av antipsykotikan efter nästa återfall i psykos hos var 6:e person. 

Men effekten att ständigt ta antipsykotika är dåligt undersökt efter 3 år efter första psykosen.

Resten artikeln handlar om försöken att förebygga psykoser och insjuknande i schizofreni. Det verkar tveksamt om omega-3 kan förebygga schizofreni hos alla.

Från Schizophreniaforum.org

Kommentar  
Jag tror att det är bra att sluta med sin medicin om man inte har några problem under lång tid och bara tar låg dos medicin.
Biverkningarna är nog inte så bra heller att ha vid medicinering.
Och jag tror också att medicinen tar bättre igen om man inte medicinerar innan.
Jag förstår inte heller de som slutar för chansen att det skall lyckas är väl ungefär 3 %. Antagligen de som lyckas har inte haft några symptom efter några veckor. Men de som slutar kan ha haft ganska stora problem, men vill sluta ändå.
Ja en sån psykos hamnade jag i för ca 3 veckor sen. Då ökade jag Olanzapinet till det 3 dubbla. Och det gav resultat. Nu går jag på min vanliga dos igen.
Jag förstår mig inte riktigt på dem som inte tar sin medicin.
Men man kan göra så mycket dumt innan någon märker att man är psykotisk. Då är det för sent att ta medicin.
Troligen får man fler psykoser om man gör så. Antipsykotika har två effekter:
1. Minskar psykossymptom
2. Förebygger psykoser.

Om man skall kunna sluta med antipsykotika måste man ha ett säkert sätt att upptäcka tecken till psykoser tidigt och hinna stoppa den med medicinering. Det enklaste vore nog att försöka att upptäcka psykos via dålig sömn och då medicinera. Men det är inte undersökt vad jag vet. Problemet är också att psykoser kan komma plötsligt utan varning.
Kanske man bara ska ta medicin när man blir sjuk och vara medesinfri mellan psykoserna. En del har ju bara en psykos.
Det tas kanske för mycket mediciner i onödan.
I praktiken blir det samma sak. Det som vore intressant att undersöka är att hur många psykoser folk med schizofreni har och efter hur många psykoser effekten förloras i snitt.
Det är motstridigt. Enligt rubriken är det var 6:e psykos och i artikeln var 6:e person.