Den första Invega-kopian finns nu på den amerikanska marknaden, eftersom patenttiden har gått ut.

När Invega-kopior kommer till EU är oklart, men inom ett år är en bra gissning. Trolig prisnivå då blir max 1 kr tabletten.

Läs mer hos MPR.

Kommentar  
Kan läkemedelsföretagen vara nöjda med det?
Snart finns det inga dyra antipsykotika kvar. Det blir billiga kopior till nästan alla. Det som är dyrt är främst nya depåinjektioner, men de är utan tvekan värda ett högre pris. Men priskonkurrens kommer på depåinjektioner t.ex billigare Abilify depåinjektion finns snart. Det som kan sabotera kostnadsbilden är om det kommer Clozapine och Zyprexa med tillsats som tar bort viktuppgången. Då skulle kostnaden öka katastrofalt. Troligen händer detta om 5-10 år.
En del bryr sig faktiskt, när första larmet kom om att antipsykotika "krympte" hjärnan, så ville Cullberg och en till psykiater helst sluta med antipsykotika. Nu var den panikreaktionen inte rätt eftersom nyare antipsykotika motverkar hjärnkrympning och det är gamla antipsykotika gör det.

Vad gäller nya forskningsresultat gäller att avvakta och vänta på ytterligare undersökningar. T.ex undersökningen om hjärnkrympning gällde schizofreni och inte om andra psykiska sjukdomar som som många verkade tro att det också gällde.
Det gäller att tänka efter innan man hakar på larm t.ex vilka larmar undersökningen exakt för och varför gäller det för andra.
Läkarna tänker nog att lite får man tåla.
Man kan tänka sig att en läkare som är helt frisk inte tycker att det spelar så roll om psykiskt sjuka hjärnor förlorar lite nervceller.
Nyare antipsykotika verkar ha en nervskyddande effekt, som förbättras med högre doser dvs förlusten av nervceller i hjärnan minskar. Litium har förresten liknande effekt och litium sägs skydda mot demens i alla fall delvist hos de med bipolär. Kanske Abilify, Risperdal och Zyprexa skyddar också mot demens.
Det är möjligt att vissa bitar av psykvården var bättre förr. Det kan vara så arbetslinjen har försämrat klimatet för psykisk sjuka.
Förr var man uppfostrad att inte klaga och reagera så mycket även om man fick hästdoser av tung neuroleptika.
Att insjukna i schizofreni idag är ett lindrigare fall än för 17 år sedan. Det finns helt enkelt bättre mediciner idag.