Latuda och kommande Vraylar är aktiverande. Men Invega och kommande Rexulti är neutrala.

Forskare analyserade FASS-texten  för antipsykotika, som var aktiverande (rastlöshet, akatisi, agitation, ångest och sömnlöshet) och de som var tröttande (sömnighet, trötthet).

För schizofreni Latuda och Reagila (kariprazin) dominerade som aktiverande.

Medan Olanzapin/Zyprexa, Quetiapine/Seroquel/Seroquel Depot, Zeldox/Ziprasidon och Fanapt dominerade, som tröttande.

Risperdal/Risperidon och Abilify/Aripiprazol var lika både som aktiverande och tröttande.

Invega och Rexulti var varken tröttande eller aktiverande

Läs mer hos MPR.

Kommentar  
Latuda ger 10 % risk för akatisi medan Abilify har 25 %.
Kanske är latuda något för mig. Den är ju aktiverande. Så jag kan ju knappast sova längre på den. Blir man lika rastlös av den som abilify?
Rexulti är liksom Invega neutralt, men i och med att Rexulti har viss dopamineffekt, liksom Abilify, men svagare. Man kan nog tänka sig mindre effekt på sömnen. Men Rexulti har lite mer viktuppgång än Abilify. Abilify skiljer sig från övriga nya antipsykotika, medan Rexulti inte gör det. Fördelen med Abilify, Reagila och Rexulti är att risken att förlora effekten är mindre pga dopaminstimulering.
Då är den inget för mig. Sover redan för mycket. Pallar inte med att det blir ännu längre. Tror du att det är samma sak för rexulti att man sover mer alltså? Vet du om det finns någon medicin inte påverkar sömnlängden ? För alla verkar ju via dopamin. Vad jag vet.
Jag tror den kan påverka sömnlängden på sin dopaminblockerande effekt, men då måste nog man ha dopaminförhöjning. men det brukar finnas vid psykos.
Okej då verkar det ju inte som så många blir trötta på Invega. För om den är neutral så ska den väl inte påverka sömnlängden?
Läste att 0,5 % fick sedation med Invega. Det är lågt och jag gissar i nivå med placebo. Tar man tabletten på kvällen så är risken säkert mindre. Invega har en specialtablett som frisätter läkemedlet konstant i 24 timmar. Det gör att höga blodkoncentrationer undviks.
Vad jag har läst ska invega vara tröttande för män i 20-29 års åldern. Så Den är nog inget för mig... Otur hela tiden med mediciner jag ger upp snart.
Invega är en vidareutveckling av Risperdal och mer vattenlöslig än Risperdal och en sådan sak kan minska effekten på hjärnan. Den ges i lite högre dos än Risperdal också.
Okej bra Admin. Då kan man tydligen inte lita på fass med andra ord.