MMN-signalen, som fås via EEG kan med 60 % säkerhet förutsäga vilka, som riskerar att få schizofreni.

De med stora MMN-signaler får bättre effekt av kognitiv psykoterapi och socialfärdighetsträning så den kan användas för att förutsäga behandlingseffekt.

Det är möjligt att MMN-signalen kan användas för att mäta om glutamat antipsykotika ger effekt och att den kan användas för att utveckla nya antipsykotika.

En enda elektrod har utvecklats som kan kopplas till Iphone och mäta MMN på 20 minuter.

Det finns ytterligare två EEG signaler som har upptäckts och som kan få betydelse för att mäta effekten av glutamatantipsykotika samt för att träna upp hjärnans förmåga med biofeedback.

Artikeln beskriver framsteg inom depressioner och användningen narkosmedlet Ketamin, som har snabbverkande effekt och ger effekt hos 60 % som inte får effekt av antidepressiva (alternativ till ECT).

En nässpray med Ketamin håller på att utprovas mot depression.

Ett gentest för att påvisa depression har också utvecklats.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Väldigt intressanta nyheter. I Nature skrev man att kognitiv nedsättning gav 90 % träffsäkerhet på att psykos utbryter.

Kognitiv nedsättning innebär svårigheter med studier och arbete samt tankesvårigheter. Kan vara bra att ha i åtanke när folk hör av sig här och vill veta om de har risk för psykos.

En annan sak också är att 80 % har ärft sin schizofreni, så har någon i släkten psykossjukdom är antagligen risken större än normalt.

http://www.viska.se/index.php/ny-behandling/5275-forebyggande-fore-genombrottet.

Vad gäller narkosmedlet Ketamin som har snabb effekt mot depression, så kan det också framkalla schizofrenisymptom. Det här tyder på att schizofreni och depression kan vara sin motsats. Det lite skumma är dock att vid bipolär så triggar depression psykoser samt att även de med schizofreni kan få depression. Men det kan ju finnas olika typer av depressioner.