Ett forskningsprojekt pågår i Norge, där elstimulering på utsidan av huvudet sker nära hjärnans språkcentrum, som är överaktivt vid schizofreni.

Det är även överaktivt om det är tyst och ingenting hörs.

Tidigare studier har givit goda resultat bl.a en patient slapp röster i 3 månader efter behandlingen.

Eftersom rösterna inte försvinner hos alla finns behov av ytterligare verksamma behandlingar. Metoden kallas för tDCS. Denna kliniska studie kostar 10 miljoner norska kronor.

Läs mer hos NRK.

Kommentarer   
sirap
#4 sirap 2015-12-18 18:57
Nej, det är rätt "soft" där och de har sett mig hur jag mådde den veckan jag var riktigt risig, och de ställer inga krav utan stöttar just nu. Nu är stressen mer juluppehållet. Och jag tror att det är flera andra saker som kan påverka, men mest tror jag bara det är en tillfällig försämring.

Andningsövning biter inte riktigt på ångesten, den är oväntat svår. Är van vid att reglera behovsmedicinen, så jag blir inte fumlig. Mycket värre med ångesten, då börjar jag gå i cirklar och glömmer vad jag gör etc. Det är då mina röster tycker jag ska sluta tänka i ord, det hjälper lite i alla fall.

Därav att jag tyckte det var intressant med att talcentrum är överaktiverat, det har jag intuitivt förstått på något sätt. Fokusera på händerna, att slipa, såga, diska etc och koncentrera mig på rörelserna och handlingen dämpar rösterna, men när ångesten blir för hög kan jag inte tänka helt klart och då blir det svårt även med rösterna.
Admin1
#3 Admin1 2015-12-18 18:38
Stressar du på jobbet? Stress och ångest kan trigga röster och antagligen ger ångesten stress dessutom. Om du har akut ångest kan andningsövningar vara värda att testa för de har bra effekt. Inte så bra med ångestdämpande om man jobbar med maskiner och blir fumlig.

http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/5159-andningsovningar-bra-mot-angest
sirap
#2 sirap 2015-12-18 16:56
Intressant nog så är mina "vänliga eller skyddsröster" noga att påpeka att jag inte ska "tänka i ord" när jag är i snickeriet där jag arbetstränar. De vill att jag "tänker med händerna" istället för i ord, för att tänka i ord får mig att må sämre ju mer och ju oftare jag gör det. Ångesten ökar då, och då träder rösten in som säger åt mig att "hålla klaffen i huvudet".

Så de vill liksom skydda mig genom att fokusera ordlöst på det mina händer gör, snarare än att gå in i att tänka verbalt, och detta verkar faktiskt dämpa min ångest då jag är i en period av försämring, när jag står vid någon maskin eller gör något annat som kräver öga/hand-koordination.
Admin1
#1 Admin1 2015-12-16 14:40
Ett mycket intressant projekt. Antipsykotika är bättre mot vanföreställningar än röster och en del har problem med röster trots antipsykotika. Att språkcentrum är överaktivt stöds av att röster ofta kommer när det är tyst och stilla. Om språkcentrum sysselsätts med aktivitet brukar röster minskas. Tyvärr står inte om de i studien skall mäta aktiviteten i språkcentrum före och efter behandlingen, men man kan misstänka detta.
En sak som kan vara intressant att veta att läsning ofta sker både via syn och hörsel.Hörselläsningen försämras i samband med insjuknandet.

http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/2179-laessvarigheter

Du har inte rätt att posta kommentarer