fet diet

Kognitiv nedsättning brukar föregå första psykosen vid schizofreni

Möjligheten finns att barn, som äter överdrivna mängder av fet mat inte bara blir feta, utan kan få kognitiva och psykiska problem, när de blir äldre, vilket en studie på möss tyder på.

Diet rik på fett sänker nivåerna av proteinet reelin, som är viktiga för att nervkontakterna synapserna skall fungera korrekt.

Det försämrar flera kognitiva funktioner, som flexibilitet och minne.

Detta kan vara särskilt viktigt i tonåren och då intaget av mat ökar. Denna effekt kommer före viktökning och har inget med viktökningen att göra.

Fet diet kan kanske vara skadlig vid schizofreni, Alzheimers och andra sjukdomar med kognitiv nedsättning. 

Läs mer hos ScienceDaily.

Kommentar  
Då borde ju antal fall av schizofreni öka idag, då allt fler blir överviktiga.
För mycket mat i tonåren kan kanske också göra att hjärnan växer för snabbt. Det kan kanske vara en risk också.
Jag tror att det är få som har varit överviktiga eller ätit en kost med mycket fett innan de insjuknade i schizofreni och började medicinera med antipsykotika. Efter insjuknandet kan många ha fått en onormal hunger på grund av medicinen och då intagit fettrik mat, godis och glass.
De flesta med schizofreni har klarat skolan galant, då man inte insjuknar förrän i sena tonåren eller tidig vuxen ålder.
Man skall inte utesluta fett utan inte äta för mycket. Mest fett konsumerar man väl vid fasta. Det diskuteras nu om kognitiv nedsättning kan utlösa schizofreni. Så hög fettdiet i tonåren fram till 25 års åldern kanske kan vara skadlig, liksom också fasta. Det finns rapporter om att svält hos mamman under graviditeten kan öka risken för barnet att senare få schizofreni.
Tror inte att det är bra för hjärnan att helt utesluta fett.