För 13 år sedan fanns Fallskärmsprojektet i Sverige för nyinsjuknade, som drevs av Johan Cullberg

REPLIK. Vi instämmer i att det i dag finns stora brister i vården vid nydebuterad psykos (DN Debatt 7/1).

Men under 90-talet var Sverige en förebild inom detta område.

Och trots att den vetenskapliga evidensen stärkts finns i dag färre specialiserade multiprofessionella team med resurser att ge adekvata insatser kvar inom sjukvården, skriver fyra psykiatrichefer.

Läs mer i Dagens Nyheter.

Psykisk ohälsa växande problem. Den vård som är mest effektiv för förstagångsinsjuknade i psykos är väl beskriven.

Trots det finns i Sverige endast ett fåtal mottagningar som är specialiserade på att ta emot nyinsjuknade i psykossjukdom.

I övriga världen har man kommit betydligt längre, skriver fem psykiatriker och psykologer.

Läs mer i DN Debatt. Tack MaxMin för tipset!

Kommentar  
Vid den första psykosen så kastas man in i den värld som är psykiatrin. Första intrycket är inte att det är sjukvården man har att göra med.
Viktigt att vara medveten om att psykoser skapar handikapp. Är man handikappad är det svårt att behandla och få kommer ur rullstolen s.a.s. Smartaste strategin är att förbygga psykoser särskilt i början för att förebygga handikapp. Värst är om man förlorar effekten av antipsykotika för då stiger vårdkostnaderna 3-10 gånger. Var 6:e psykos leder till förlorad läkemedelseffekt. Viktigt att uppmärksamma unga män, som är nyinsjuknade och upptäcka om de har missbruk. Så förebyggande behövs främst i början, men också senare för att minimera psykoser. Tyvärr är det för stor fokus på att vårda psykoser och mindre för att förebygga dem.