Evista

En intressant artikel om de studier som pågår med Evista, som tilläggsbehandling till antipsykotika vid schizofreni.

Evista har effekt mot benskörhet och det sker via östrogeneffekt, men Evista ger inte östrogeneffekt på bröst och livmoder, vilket minskar cancerrisken.

Den mesta av denna forskning sker i Australien och där har man börjat använda Evista som tilläggsbehandling till antipsykotika vid schizofreni hos kvinnor som passerat klimakteriet.

Läs mer i Family Practice News.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2012-06-04 11:25
Då borde det krylla av kvinnor här på Viska, där schizofrenin har brutit ut efter klimakteriet.
Citera
Vatten
#3 Vatten 2012-06-04 08:18
Kurvan visar hur Östrogennivåerna sammanhänger med insjuknande i Schizofreni. Klimakteriet inträffar runt 45-55 då kvinnor har en högre insjuknande frekvens än män. Runt klimakteriet är minskningen östrogen mycket hög, efter klimakteriet så är minskningen lägre, då sjunker också insjuknandefrekvensen, så mycket är klart och att kvinnor är mindre drabbade av Schizofreni (adhd-npf.com/schizofreni-orsaker-konsfordelning-man-kvinna/) än män totalt sett. Män har ju lägre östrogennivåer.

Många talar mycket om sjukdomsfaktorer och schizofreni, jag tycker det är minst lika viktigt att tala om friskhetsfaktorer, östrogen är en sådan. Jag är förvånad över den lilla uppmärksamhet detta förhållandevis robusta faktum får.

KI (ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=2868&a=4251&l=svl) skriver om några av faktorer som skiljer könen åt.
Citera
Geta
#2 Geta 2012-06-03 19:20
Men schizofreni debuterar sällan efter klimakteriet hos kvinnor. Det borde den göra om det hänger på östrogenet.
Citera
Vatten
#1 Vatten 2012-06-03 17:28
Sambandet mellan Dopamin (adhd-npf.com/schizofreni-orsaker-dopamin/) och östrogen (adhd-npf.com/schizofreni-och-ostrogen/) är ganska intimt när det gäller Schizofreni vilket visat i korrelat när det gäller prevalens och mediciners effekt.

Få saker skulle nog vara så effektiva för kvinnor som östrogen tillskott om tillförandet ger en naturlig spridningseffekt och inte tas via munnen.
Citera
Lägg till kommentar