Australiensiska forskare har undersökt effekten av östrogenplåster, som tillägg till antipsykotika, vid behandlingsresistent schizofreni i en stor studie hos kvinnor och funnit effekt mot psykossymptom.

De tycker att östrogen kan användas som tillägg till kvinnor, som får otillräcklig effekt av antipsykotika. P-piller kan vara ett bra alternativ för att ge östrogen.

Vid klimakteriet, efter förlossning och premenstruellt kan östrogen vara motiverad om symptomen försämras då eftersom östrogennivåerna förändras.

Forskarna håller på att kliniskt testa benskörhetsläkemedlet Evista, som har östrogeneffekt, men huvudsakligen på hjärnan och inte så mycket på bröst, livmoder och äggstockar, vilket sänker risken för cancer (Evista finns i Sverige).

Läs mer hos Medical Research.

Läs original artikeln hos Molecular Psychiatry.

Kommentar  
Återigen finns det verkligen några bevis för att östrogen ger cancer vid andra sätt än att det tillförs oralt? Påståendet att Östrogen ger cancer gäller vid oral tillförsel och det är nog ganska klarlagt. Östrogen i sig självt har nog ingen cancerframkallande verkan vilket naturen i sig själv talar för, däremot finns det mycket som talar för att Östrogen är komplext samverkande med gestagen och en rad andra ämnen i funktionella cykler.
De här kvinnorna hade alla schizofrenidiagnos, så de hade definitivt inte hysteroid psykos, men teoretiskt kan de haft det initialt för obehandlad hysteriod psykos kan övergå i kronisk psykos i vissa fall. Det är ganska många med schizofreni, som får dålig effekt av antipsykotikan efter några år - 30 %. Om man skall spekulera varför så kan epigenetiska förändringar eller kanske inflammation vara orsaken.
Kan det inte vara kvinnor med hysteroid psykos som får effekt med östrogen?
Östrogen ger bara bröst och livmodercancer. Livmodercancerrisken försvinner med tillägg av gestagen och bröstcancerrisken ökar främst efter 5 års användning.

http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Rad-om-lakemedel/Lakemedel-vid-klimakteriebesvar/
Hon hade cancer någonstans i magtrakten. Jag lyckades inte få veta vad det var för cancer. Det gick fort.
Vilken sorts cancer hade hon?
Jag hade en kompis som hade svåra mensbesvär. Hon ordinerades därför P-piller. Hon dog strax över 50 år gammal i cancer. Sista tiden var hon ganska psykotisk.
P-piller kanske snart heter PP-piller dvs Psykos Prevention-piller :-) Man undrar om P-piller kan ha någon skyddseffekt så att risken att utveckla psykos och schizofreni minskar hos unga kvinnor.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-p-pillret-50-ar_3559492.svd?sidan=5
Men man kunde kanske kolla östrogennivåerna på kvinnor med mycket problem med psykossymptom. Kan knappast vara farligt att normalisera östrogenet om det är för lågt. P-piller nämndes som alternativ och de ger väl knappast cancer.