antioxidanter

Enligt en studie kan det vara möjligt att förhindra schizofreni med antioxidanter i en del fall.

Forskningen, som fortfarande är mycket preliminär och baserad på djurförsök.

Forskarna har tidigare studerat oxidativ stress dvs fria radikaler i hjärnan vid schizofreni och att det kan förekomma hos vissa.

I en schizofrenimodell på råtta där symptomen kommer i vuxen ålder och där oxidativ stress fanns i prefrontala kortex, så minskade den oxidativa stressen med antioxidanter och också symptomen.

Resultaten är lovande och kan kanske leda till en väldigt skonsam behandling för att förhindra schizofreni.

Antioxidanterna som användes var ebselen och apocynin. (finns i vanilj).

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Vaniljsås till rabarberpajen måste väga upp det hela.
Vid portvinstå, eller då Gikt är det viktigt att undvika allt som innehåller oxalsyra då det ger smärta. Oxalsyra finns i bla rabarber och då vanilj som i denna undersökning var bra som antioxidant vad gäller Apocynin.

Detta är vad min bror sagt till mig, han har gikt.
Det går nog att testa ganska snart om dessa antioxidanter kan förebygga schizofreni hos de med tidiga tecken på schizofreni. Problemet blir väl om det inte fungerar. Hittills har väl Omega-3 varit bäst på att förebygga schizofreni med 40 % lägre risk. Den här oxidativa stressen som man talar om finns också i vita blodkroppar, när de skall döda bakterier och annat. Man undrar om immunsystemet är inkopplat här. Immunsystemet ingår ju i schizofrenigenerna.

Har man schizofreni i släkten kan det vara värt att äta mat med mycket antioxidanter, när man når tonåren och framöver.