Konserveringsmedlet natriumbensoat, som används för att konservera mat och t.ex sylt, kan förbättra schizofrenisymptom, när den läggs till antipsykotika enligt en mindre studie.

Efter 6 veckors behandling med natriumbensoat minskade symptomen med 20 %.

Även kognitiva symptom förbättrades liksom livstillfredsställelse.

Det krävs dock studier på fler personer innan man kan vara helt säker på effekten.

Effekten utövas genom att natriumbensoat hämmar nedbrytningen av D-serin och glycin, vilket gör att glutamatreceptorerna fungerar bättre och starkare glutamateffekt erhålls.

Från Schizophreniaforum.org.

 

Kommentar  
Ett äpple om dagen håller doktorn borta.
Tydligen finns natriumbensoat naturligt i vissa frukter och bär i en halt av 0,05 %. Lingon och äpplen innehåller natriumbensoat.
Tydligen var effekten av natriumbensoat, väldigt god och dubbelt så stark, som preparatet som kommer mot negativa symptom och som verkar via glycin. Haldol och Risperdal var visst bäst att kombinera med natriumbensoat. Det här finns att läsa som en artikelkommentar på Schizophreniaforum.org.
Det är skönt att fokus läggs mer och mer på glutamat och inte på dopamin. Men det känns som att denna skiftning i fokus går väldigt långsamt...
Konserveringsmedlet verkar ge effekt genom att höja glutamat i hjärnan. Hoppas att de gör större studier. När sådana är klara och natriumbensoat ger effekt, så kan psykiatrikerna låta apoteken tillverka natriumbensoat kapslar. Det innebär att så fort som effekten är klarlagd, så kan man få denna medicin. :-)
Hoppas ingen vräker i sig natriumbensoat nu. Det är ingen hälsokost precis.
Det här måste väl vara ett stöd för glutamathypotesen.