Preliminära resultat tyder på att det blodförtunnande läkemedlet Waran (finns i Sverige) ger årslång förbättring av psykotiska symptom vid schizofreni.

Fem personer med schizofreni som hade fått blodpropp i venerna och som fick Waran lång tid blev helt kvitt psykossymptom och kunde klara sig utan psykofarmaka i 2 - 11 år.

Forskarna tror att vävnads-plasminogenaktivator (tPA) som löser blodproppar också spelar roll i nybildning av nerver efter kraftig stress.

Det är i hippocampus, som man tror att Waran ökar nervbildningen och ger den positiva effekten vid schizofreni.

Ytterligare större randomiserade studier krävs innan detta kan bli standardbehandling.

Waran är billigt, men riskfyllt på grund av blödningsrisken.

Läs mer i Medscape. (registrering krävs för att läsa artikeln)

Kommentar  
En här har fått Waran mot blodpropp, men hennes psykossymptom försvann inte. Känner inte till fler på sajten som fått Waran.

http://www.viska.se/phpBB3/viewtopic.php?f=16&t=37238&p=680444&hilit=waran#p679971
Jag postade väldigt negativt i min post i somras, men när jag läste detta idag så lät det faktiskt väldigt bra. Hoppas detta kan vara en lösning till psykossjukdom. Det är inte alls omöjligt att det kan ha effekt mot psykoser. Som jag är gillar jag att prova nya mediciner, och waran skulle vara intressant att prova. Är det receptbelagt? Vad skiljer waran mot t.ex. aspirin som också tunnar ut blodet?
Tror inte ett dugg på detta. Ibland får de fram konstiga saker. Blodförtunnande, kan inte tro att det kommer vara till nytta.
Låter väldigt lovande. Tänk att människan snubblar på lösningar till svåra problem bara så där, utan nån verklig avancerad efterforskning
Sverige har ju register över vilka mediciner som enskilda individer får. Det borde gå att söka på vilka med schizofreni, som fått Waran och sedan kolla med psykiatern eller journalerna om de blev symptomfria efteråt. Inte helt säkert, men kan ge viss vägledning om effekten.

Det skall bli intressant att följa utvecklingen av Waran mot schizofreni. Kanske kan man använda lägre doser än vid blodpropp och kanske därmed minska blödningsrisken.
Detta var mycket intressant.
Kanske är det här boten som vi väntat på...
Magen ska ha stor betydelse för hur man mår.
Väldigt spännande. K-vitamin minskar effekten av Waran, så K-vitamin kanske är negativt vid schizofreni. Tydligen har äldre och personer med benskörhet lägre K-vitamin. K-vitamin bildas i tarmen av tarmbakterier, men finns i gröna blad t.ex spenat. Väldigt intressant detta, men mer forskning krävs. Kanske att göra tarmbakterier som inte kan tillverka K-vitamin kan bli en behandling också.

Jogging och aerobisk motion ökar nervbildningen i hippocampus, så det kan kanske vara ett alternativ till Waran för oss.

http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/5285-motion-verkar-motverka-hjarnkrympning