Stefan Einhorn   Simon Kyaga    Martin Schalling alla från Karolinska Institutet

Det är dags att Sverige nu tar del av den internationella utvecklingen och gör en omfattande satsning på att utveckla vård för tidig upptäckt och behandling vid schizofreni.

Både samhället och enskilda har mycket att vinna, ekonomiskt och när det gäller livskvalitet, skriver tre experter.

Läs mer i Svenska Dagbladet. En mycket bra och läsvärd artikel.

Kommentar  
Man får inte kalla nån annan än sitt namn.
Tror inte antipsykotika ges vid tidiga tecken på psykos, eftersom det inte förebygger psykos då, utan andra behandlingar ges. Kognitiv rehabilitering (minnesträning), B-vitaminer och omega-3 kan ha effekt mot tidiga tecken på psykos och därmed kan kanske förhindra att schizofreni utbryter. Psykiaterna resonerar nog ungefär som du gör och använder först antipsykotika vid psykos.
Tidigt diagnostiserad med allt vad detta innebär eller kan innebära för en ung och sårbar själ... Vidare förmodligen som en konsekvens av detta i ett tidigt skede av livet medicinerad med neuroleptika... Karolinska institutet... Mvh stefan
Det är viktigt att satsa på nyinsjuknade och ge dem vård med maximal effekt. Den här vården är säkert inte optimal idag utan kan förbättras. Att ge depåinjektioner till nyinsjuknade kan vara klokt för det blir bara 5 % psykos per år mot normala 40 %. Problemet med psykoser är de försämrar funktionsförmågan och kan förlora läkemedelseffekten. En nackdel kan finnas med tidig behandling och det är risk för depression om man förstår att man har schizofreni, så blir man deprimerad. Å andra sidan är man under behandling och under kontroll. En sak att tänka på är att schizofreni återfinns ofta i släkten och att information till släkter där schizofreni finns kan vara viktigt för tidig upptäckt.
Jag tror ju inte att det finns nåt som heter psykoser. Det finns väl ingenting och det språket som jag nu använder är heller inget vidare.