Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:   6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Läs mer hos IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

 

 

Senaste forumpostningar

Skriklåda

Slå av/på Ljud Smileys Tidigare FAQ Kide Chat
3:34-- Nissegossen: :sova
3:34-- Nissegossen: Ok, själv är jag inte vaken
3:34-- wasp: Sömndrucken, annars ganska bra
3:33-- Nissegossen: Själv?
3:32-- Nissegossen: trött vill inte skriva mer än så
3:30-- wasp: Hej, Nisse!! Allt bra??
3:28-- Nissegossen: hej wasp
20:31-- vnv: ;´:gnatt
20:20-- idefix: godnatt mopa!
20:18-- mopa: ;´:gnatt
20:17-- mopa: Säger God natt nu.
20:13-- mopa: Nyttit oxå. Tittar på nyheterna, sen sova.
20:08-- idefix: vindruvor är också gott!
20:08-- mopa: Jo, choklad är gott.Jag har mumsat i mig vindruvor.
20:06-- idefix: ujuj, nu har jag moffat i mig choklad så jag mår lite illa... men chokla' gör en gla'! :D
19:49-- idefix: okej.
19:42-- mopa: Lite tidit. Tänkte krypa isäng vid 23. Ska upp vid 9
19:39-- idefix: mopa, du kanske skulle ta och försöka sova nu på en gång? så får du sova längre på natten menar jag... :)
19:32-- mopa: jo, jag var vaken inatt. Så nu hoppas jag på sömn.
19:29-- idefix: jag "hittade" en chokladkaka marabou i skåpet nu... usch. eller? :D
19:26-- idefix: hade du en vaknatt igår natt?
19:24-- mopa: Jag hoppas på en natt med sömn. Är trött.
19:23-- idefix: jag mår också bra idag. tokstressad och inte bra på förmiddagen, men nu mår jag bra och ser fram emot en god natt så småningom.
19:22-- mopa: Hur är det med dig
19:22-- idefix: hurra för att du får må bra! :hurra
19:21-- mopa: Mår fint idag,tatt xanor, Är mätt,efter all mat på kontaktgruppen
19:17-- idefix: hej mopa!
18:57-- mopa: Hej idefix
18:17-- idefix: hej Geta!
18:17-- Geta: :hej
18:14-- idefix: hej och hallå viskaiter!
18:14-- idefix: :hej
18:13-- Nissegossen: tvätten uppe och torr, nu kan jag sussa gott pga att jag gjort vad jag satt mig att göra idag och jag har tagit mina piller nu är det dags för ;´:gnatt
17:41-- Nissegossen: Splittrad just nu fick ta hand om ett telefonsamtal och tvätten kallar sedan, går ur viska för tillfället
16:58-- Leloo: Jag ska ha det i åttanke Nissegossen!
16:55-- Nissegossen: Det blir svårt, de bor i Stockholm och Växjö så att träffa dem här är en utopi, men självklart är att du kan komma hit. malin och trance samt en annan viskait numera färdig läkare har varit här. Hon var vegetarian och jag löste problemet med att jag köpte ett pizza kit och var och en utav de ingredienser jag hade både vegetariska samt animala produkter efter önskemål. malin var här med sin dåvarande man och de skulle åka från Skåne och de hade talat om när de skulle vara här. När maten precis var klar, ringer de och säger vi blir sena en timme, varpå maten åker in i ugnen på varmhållning jag hade just smakat på såsen, det hade reducerat så det smakade rävgift och för att rädda måltiden hällde jag i en trea grädde, hinner inte smaka igen för det kom då. Jag tog fram maten och jag undrade hur det smakade, jag hade nyss smaka på det, så säger malin, hur kan mat smaka så gott?

Powered by Kide Shoutbox


Endast registrerade användare kan skicka meddelande, registrera or logga in

Enkät för närstående till psykossjukdom

Skapad: 20 april 2017

Psykosregistret har en enkät för närstående till psykossjukdom hur de upplever vården.

Viktigt att svara på enkäten, så psykiatrin får veta vad som kan behöva förändras eller tillföras.

Som anhörig kan du svara på webbenkäten här.

En banner till enkäten finns också på första sidan och syns ovan. 

Du som har psykossjukdom kan be dina närstående att svara på enkäten. Det är bara att kryssa för 13 frågor och sedan kanske skriva något i en ruta.


Viska - om schizofreni

Akatisi, tardiv dyskinesi, överdrivet drickande

Antikolinergika vid akatisi, kolinergika vid tardiv dyskinesi, polydipsi (överdrivet drickande) har utvärderats av Cochrane Institutet.

Inga bevis från studier på effekten av läkemedel för att lindra akatisi (intensiv rastlöshet och obehag, som är en vanlig effekt av många antipsykotiska läkemedel).

Bakgrund:

Neuroleptikainducerad akatisi är en av de mest vanliga och störande tidigt uppträdande biverkningarna av konventionella antipsykotika och som förknippas med låg följsamhet mot behandlingen och därför slutligen ökad risk för återfall. Denna rapport mäter antikolinergikas roll som tillägg till standard antipsykotisk medicinering som farmakologisk behandling av detta problem.

Undersökarnas slutsatser:

Förnärvarande, finns det inga tillförlitliga bevis för att stödja eller motbevisa användningen av antikolinergika för personer, som lider av neuroleptika-inducerad akut akatisi. Akatisi är ett mycket störande rörelsetillstånd, som fortfarande är mycket vanligt både i iländer och uländer. Denna översikt belyser behovet av väldesignade, genomförda och rapporterade kliniska studier för att kunna bemöta påståendena från öppna studier vad beträffar effekterna av antikolinergika vid akatisi.

Kommentar:

I öppna studier vet behandlande läkaren vilken behandling patienten får. Sådana kliniska studier är vetenskapligt sett inte acceptabla.

Källa:

Anticholinergics for neuroleptic-induced acute akathisia
av Lima AR, Weiser KVS, Bacaltchuk J, Barnes TRE
Hela sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane

Kolinerg läkemedelsbehandling för neuroleptikainducerad tardiv dyskinesi. Uppdaterad.

Bakgrund:

Tardiv dyskinesi fortsätter vara en besvärlig biverkan av konventionella antipsykotika (neuroleptika). Det har föreslagits att tardiv dyskinesi kunde ha en komponent av central kolinergtbristtillstånd. Kolinerga läkemedel har använts för att behandla tardiv dyskinesi.

Undersökarnas slutsatser:

Tardiv dyskinesi fortsätter vara ett stort allmänt hälsoproblem. De kliniska effekterna av äldre kolinergaläkemedel är oklara, eftersom för små studier har lämnat många frågor obesvarade. Kolinerga läkemedel skall fortsätta vara av intresse för forskare och har förnärvarande liten plats i kliniskt rutinarbete. Emellertid, med den väntade ankomsten nya kolinerga läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom finns utrymme för mer informativa studier. Om dessa nya kolinerga medel skall undersökas för att behandla personer med tardiv dyskinesi, skall effekterna visas i väldesignade, genomförda och rapporterade randomiserade studier.

Källa:

Cholinergic medication for neuroleptic-induced tardive dyskinesia

av Tammenmaa IA, McGrath JJ, Sailas E, Soares-Weiser K
Hela sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane

Mer forskning krävs för att visa, vilka behandlingar som kan lindra polydipsi (drickande av enorma mängder vätska), som är en ovanlig, men sällsynt komplikation till psykotisk sjukdom.

Bakgrund:

Polydipsi är intag av mer än 3 liter vätska per dag. Primär polydipsi uppträder när överdrivet drickande inte kan förklaras med ett medicinskt tillstånd eller inte är sekundärt till polyuri (ökad urinbildning). Vanligheten av detta problem hos psykiatriska patienter på sjukhus har uppskattats till 6 och 17 %. Det kan förhindra standardbehandling och vara högst handikappande samt även ett livshotande tillstånd.

Undersökarnas slutsatser:

Studierna erbjuder lite för klinikern, som hoppas kunna behandla psykosrelaterad polydipsi med läkemedel, utom att ytterligare värderande studier behöver utföras inom detta område. Någon sorts behandling av psykosrelaterad polydipsi kan endast vara informativ inom väldesignade, genomförda och rapporterade randomiserade studier. De två pionjärstudierna (naloxon, demeclocyclin), antyder att större studier, fastän svåra, skulle inte vara omöjliga med tillräckligt stöd och koordination.

Källa:

Pharmacological treatments for psychosis-related polydipsia

av Brookes G, Ahmed AG
Sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane
0
0
0
s2smodern

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera