Inte så sjuk som du tror...

Årligt vårdbehov vid schizofreni, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom: 

Inlagd:   6,4 dagar
Läkarbesök:  1,4
Sköterskebesök: 18,6
Kuratorbesök:    1,2
Annan personal:  6,3

199 personer i Sverige år 2007. Läs mer hos IHE.

50 % av psykiatrins vårdplatser är lika delar tvångsvård och rättspsyk (hot & misshandel), där 75 % har missbruk.

Vid schizofreni får 4 % tvångsvård varje år och 1 % sitter på rättspsyk. Tvångsvård alltså vart 25:e år och rättspsyk vart 500:e år.

 

 

Senaste forumpostningar

Skriklåda

Slå av/på Ljud Smileys Tidigare FAQ Kide Chat
14:01-- Geta: Inte rökte jag något vid den tiden på dygnet. Försökte få tag på en psykiatrisjuksköterska.
13:41-- Nissegossen: Alfs välkommen till viska.se
11:14-- wasp: 8:15- Nissegossen: Smoking weed? Nej då! Ingen risk! Admin och Geta var också vakna strax efter.
10:55-- vnv: :hej
10:16-- Nissegossen: Nu är det hög tid för mat för mig, går och lagar mat
10:14-- Nissegossen: Jag har tagit fram en julstake för 7 ljus, jag såg ju den att den fungerade men en lampa var för en ljusstake för 5 lampor, alltså den kräver mer ström för att fungera och just den lampan är släckt då strömmen går igen den inte är tillräckligt för att den skall lysa, det indikerar att lampan är hel
10:07-- Nissegossen: Fönsterputsarna har varit här även hemtjänst som var vänliga att sätta upp gardinerna jag hade, samma i stora sovrummet, men i vardagsrummet trädde jag på stängerna julgardinerna de andra ligger i tvättkorgen och jag har återställt allt jag var tvungen att flytta för att kunna putsa fönstren
10:03-- Nissegossen: :old
8:16-- Johannes: Hej då Viska. Vi ses senare :hej
7:15-- Nissegossen: Smoking weed?
3:52-- wasp: God morgon! Bara wee hours (småtimmarna) än!!
1:42-- Nissegossen: Mitt i natten, hej Amandara, har inte heller kunnat somna om, eller har du inte ens kunnat somna?
1:40-- Nissegossen: :hej
22:21-- mopa: :sova
21:43-- vnv: :sova
21:43-- vnv: ;´:gnatt
20:43-- mopa: Är så trött, ska bli skönt att få sova, har inte sovit redit på tre nätter nu.
18:51-- Nissegossen: ;´:gnatt
18:51-- Nissegossen: :hej
18:09-- Geta: I morgon är det Black Friday och det bjuds på svarta tårtor här i stan i affärerna.
17:51-- vnv: :hej
15:17-- Nissegossen: Julmusik dygnet runt «länk»
14:15-- Geta: Ja, de uppmanade att ha kortärmat inför influensasprutan. Det skulle gå på löpande band.
13:29-- Nissegossen: ssk har varit här för injektionen och han satte även influensa vaccinet i min överarm, för att underlätta hade jag en kortärmad skjorta på mig. Genom den öppenvården kan de ge mig den gratis
13:25-- Nissegossen: Jocke hej tioöringen trillade ned till slut, samtal svar betalt Pengen man lade i telefonen i telefonkioskerna var 10 öre och man kunde inte ringa innan myntet hade trillat ned :old
13:21-- Nissegossen: :hej Hej alla glada, till wasp vill jag säga skratt på morgonen, gråt innan kvällen... :old
12:43-- Jocke: Nissegossen: jochen rindt Hej på dig Tog en stund innan jag fattade att det var mig du menade Nisse? Höll på med bildhörnan till nyhetsbrevet då, sedan tog jag en taxi till jobbet, men stal den inte och skulle inte köra som Jochen i det här väglaget, he he.
12:13-- wasp: Insnöad är jag titt och tätt! :rotf
11:00-- Nissegossen: 5:03-- wasp: God morgon förresten!! :old :) Får återgälda ditt god morgon, men nu är du ju rejält insnöad(!) «länk»
8:12-- vnv: :hej
5:11-- Nissegossen: jochen rindt Hej på dig
5:08-- Nissegossen: Något för fyndiga Hörnan...
5:07-- Nissegossen: I detta läge är det inte bra att vara Tjeck och slovak i vanlig ordning
5:05-- Nissegossen: Hej och god morgon
5:05-- Nissegossen: :hej
4:03-- wasp: God morgon förresten!! :old :)

Powered by Kide Shoutbox


Endast registrerade användare kan skicka meddelande, registrera or logga in

Första läkemedlet mot tardiv dyskinesi godkänt i USA

Skapad: 25 mars 2017

Ingressa

Ingrezza nu godkänt i USA och kan finnas på vissa apotek där nästa vecka redan.  

Läs mer hos Neurocrine.

Läs mer vad FDA skriver.

Artikel i Läkemedelsvärlden.

En slutprövning av valbenazin (Ingrezza), som är en selektiv vesikulär monoamintransport 2 hämmare har visats signifikant förbättra tardiv dyskinesi vid schizofreni, schizoaffektiv eller humörstörningar.

Valbenazin gavs en gång dagligen och 85 % hade också antipsykotika samtidigt. Många hade dessutom andra mediciner också.

De mest vanliga biverkningarna var trötthet, akatisi och muntorrhet.

Symptomen på sjukdomen förvärrades inte av valbenazin.

Preparatet kan bli godkänd i USA i år för det har fått prioritet och besked kan komma nästa månad. Längre studier planeras för att se hur effekten blir på längre sikt.

Läs mer hos Helio.

Läs originalartikeln i Amer J Psych

 


Viska - om schizofreni

Akatisi, tardiv dyskinesi, överdrivet drickande

Antikolinergika vid akatisi, kolinergika vid tardiv dyskinesi, polydipsi (överdrivet drickande) har utvärderats av Cochrane Institutet.

Inga bevis från studier på effekten av läkemedel för att lindra akatisi (intensiv rastlöshet och obehag, som är en vanlig effekt av många antipsykotiska läkemedel).

Bakgrund:

Neuroleptikainducerad akatisi är en av de mest vanliga och störande tidigt uppträdande biverkningarna av konventionella antipsykotika och som förknippas med låg följsamhet mot behandlingen och därför slutligen ökad risk för återfall. Denna rapport mäter antikolinergikas roll som tillägg till standard antipsykotisk medicinering som farmakologisk behandling av detta problem.

Undersökarnas slutsatser:

Förnärvarande, finns det inga tillförlitliga bevis för att stödja eller motbevisa användningen av antikolinergika för personer, som lider av neuroleptika-inducerad akut akatisi. Akatisi är ett mycket störande rörelsetillstånd, som fortfarande är mycket vanligt både i iländer och uländer. Denna översikt belyser behovet av väldesignade, genomförda och rapporterade kliniska studier för att kunna bemöta påståendena från öppna studier vad beträffar effekterna av antikolinergika vid akatisi.

Kommentar:

I öppna studier vet behandlande läkaren vilken behandling patienten får. Sådana kliniska studier är vetenskapligt sett inte acceptabla.

Källa:

Anticholinergics for neuroleptic-induced acute akathisia
av Lima AR, Weiser KVS, Bacaltchuk J, Barnes TRE
Hela sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane

Kolinerg läkemedelsbehandling för neuroleptikainducerad tardiv dyskinesi. Uppdaterad.

Bakgrund:

Tardiv dyskinesi fortsätter vara en besvärlig biverkan av konventionella antipsykotika (neuroleptika). Det har föreslagits att tardiv dyskinesi kunde ha en komponent av central kolinergtbristtillstånd. Kolinerga läkemedel har använts för att behandla tardiv dyskinesi.

Undersökarnas slutsatser:

Tardiv dyskinesi fortsätter vara ett stort allmänt hälsoproblem. De kliniska effekterna av äldre kolinergaläkemedel är oklara, eftersom för små studier har lämnat många frågor obesvarade. Kolinerga läkemedel skall fortsätta vara av intresse för forskare och har förnärvarande liten plats i kliniskt rutinarbete. Emellertid, med den väntade ankomsten nya kolinerga läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom finns utrymme för mer informativa studier. Om dessa nya kolinerga medel skall undersökas för att behandla personer med tardiv dyskinesi, skall effekterna visas i väldesignade, genomförda och rapporterade randomiserade studier.

Källa:

Cholinergic medication for neuroleptic-induced tardive dyskinesia

av Tammenmaa IA, McGrath JJ, Sailas E, Soares-Weiser K
Hela sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane

Mer forskning krävs för att visa, vilka behandlingar som kan lindra polydipsi (drickande av enorma mängder vätska), som är en ovanlig, men sällsynt komplikation till psykotisk sjukdom.

Bakgrund:

Polydipsi är intag av mer än 3 liter vätska per dag. Primär polydipsi uppträder när överdrivet drickande inte kan förklaras med ett medicinskt tillstånd eller inte är sekundärt till polyuri (ökad urinbildning). Vanligheten av detta problem hos psykiatriska patienter på sjukhus har uppskattats till 6 och 17 %. Det kan förhindra standardbehandling och vara högst handikappande samt även ett livshotande tillstånd.

Undersökarnas slutsatser:

Studierna erbjuder lite för klinikern, som hoppas kunna behandla psykosrelaterad polydipsi med läkemedel, utom att ytterligare värderande studier behöver utföras inom detta område. Någon sorts behandling av psykosrelaterad polydipsi kan endast vara informativ inom väldesignade, genomförda och rapporterade randomiserade studier. De två pionjärstudierna (naloxon, demeclocyclin), antyder att större studier, fastän svåra, skulle inte vara omöjliga med tillräckligt stöd och koordination.

Källa:

Pharmacological treatments for psychosis-related polydipsia

av Brookes G, Ahmed AG
Sammanfattningen finns på: Schizophrenia.com eller Cochrane
0
0
0
s2sdefault