Dyrt och misslyckat. Rehabgarantin, statens miljardsatsning för att minska den psykiska ohälsan, har misslyckats.

Sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser ökar samtidigt som kostnaderna ökar.

Nu måste SKL eller Socialstyrelsen ta fram transparenta och jämförbara utvärderingssystem, skriver Rolf Holmqvist, professor i psykologi.

Läs mer i Dagens Nyheter.

Kommentar  
Jag tror också på arbetsmiljön, som stora boven. Mobbning, vantrivsel och kanske problem att kombinera barn med arbetsliv. Det offentliga borde vara föregångare i arbetsmiljöarbetet och visa andra hur man får ner sjukskrivningar, men i realiteten är det nog tvärtom att offentliga arbetsmiljöproblemen är större än inom privatverksamhet.
Orsaken till sjukskrivningarna kan bero på klimatet på arbetsplatserna.
Om man skulle kunna diagnosticera psykiska sjukdomar med gentester eller blodprov skulle det nog bli mindre sjukskrivningar för psykiska besvär. Idag baseras diagnosen på vad patienten berättar om.
Felet är att idén bakom hela projektet är arbetslinjen som inte är människovänlig.
Det man har varit inriktad på är personer med kronisk smärta och depressioner.
Mycket förvånad över att en psykolog kräver utvärdering och bevisad effekt. Brukar inte riktigt vara typiskt för psykologer.

När det gäller sjukskrivning på grund av psykiska besvär kan finnas skäl att minnas schizofreni, där 85 % är permanent sjukskrivna. Orsaken till detta är kognitiva och negativa symptom, som nedsätter arbetsförmågan. Tror att andra med psykiska besvär kan ha kognitiva problem, som försvårar arbete.

Kan vara klokt att försöka hitta kognitiva problem hos de sjukskrivna och behandla med kognitiv träning t.ex minnesträning. Samtalsterapi har ingen effekt mot detta. Det finns en grupp med tidiga tecken på psykos, som inte får psykos, men de kan ha sämre arbetsförmåga. Så dålig kognition kan finnas bland mindre allvarliga psykiska besvär.