Henrik Larsson, som glömt att föreslå att klinikens brukarspecialist skall tillkallas

En annan regel som jag tycker är rent inhuman, och borde revideras, är regeln om vårdintyg. 

Jag är nyfiken på patienträtten vid utförandet av vårdintyg för tvångsvård.

Varför får klienten frågan om hon vill ha vård om utfallet ändå blir det samma vad hon än svarar.

För svarar hon att hon inte vill ha vård så är det skäl nog i sig att skriva vårdintyg för tvångsvård.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Läs Viskas Tvångsvård och rättspsyk.

Kommentar  

Quoting Ready:

I början av min karriär som psykiskt sjuk trodde jag att läkare var intresserade av att höra hur jag upplevde mina symtom i forskningssyfte. Men de ser patienten mer som ett samhälleligt orosmoment som ska oskadliggöras.


Vad jag förstått blir läkarna ofta generade av hallucinationer och vanföreställning, därför tar de ogärna upp det till diskussion. Sedan en annan sak är det ju saker de inte kan kontrollera om de är sanna. Hur man talar och resonerar kan ju ge bra information också för tankar och tal uppstår på nästan samma sätt. Talet avslöjar en del om tankeverksamheten och paranoia. Det som är intressant är att tankarna är snabbare än talet. Kanske därför finns det risk för att tankarna kan vara mer felaktiga än talet, eftersom talet tar längre tid.

Det går också här att märka på hur folk skriver, när de närmar sig psykos. Ofta korta meningar och dessutom är man ofta förbannad. vanföreställningar går också att upptäcka ganska enkelt.
När tvångsvård diskuteras så är det viktigt att veta att 75 % har missbruk. Om vården av missbrukare förbättras så blir det antagligen mindre tvångsvård. Om alla får psykosociala behandlingar och nyinsjuknade depåinjektioner, så minskar också psykoserna och inläggningarna ganska kraftigt.

Idag har klinikchefen 24 timmar på sig på att fatta beslut om tvångsvård. Det vore bättre med 5 dagar, för att ge längre betänketid för patienten. Vid schizofreni får man nog bara tvångsvård en gång i livet och årligen får bara 4 % tvångsvård. Dessutom borde man ha brukarspecialist på kliniken, som diskuterar med patienten och försöker att få denne att acceptera frivillig vård.

Sedan under väntetiden på tvångsvården kan man erbjuda valfri pizza, hamburgare, kebab som mat så att tillvaron upplevs som mer positiv på avdelningen och frivillig vård bra.

http://www.viska.se/index.php/nyheter1/19-varden/6358-psykiatrisk-tvangsvard-i-sverige-2014
Innehållet i mina psykoser har psykiatrin aldrig varit intresserad av.
I början av min karriär som psykiskt sjuk trodde jag att läkare var intresserade av att höra hur jag upplevde mina symtom i forskningssyfte. Men de ser patienten mer som ett samhälleligt orosmoment som ska oskadliggöras.