Tjeckien

När får tjeckiska psykiatrin sin pragvår?

I Tjeckien varar för vissa inläggningar vid schizofreni i 20 år och sker fortfarande på mentalsjukhus, som finns kvar där ännu.

För 16 % varade inläggningarna mer än ett år och för 3 % 10 - 20 år.

I Danmark var 9,8 % av personerna med schizofreni inlagda per år och inläggningarna varade där bara 25 dagar i genomsnitt.

En av forskarna bakom studien säger att det finns inga vetenskapliga bevis för att väldigt långa inläggningar är bättre.

Långa inläggningar kan vara stigmatiserande och skapa ovilja att söka psykiatrisk vård.

Läs mer hos Prague Daily Monitor.

 

Kommentar  
Vårdtiderna var väldigt långa förr och finns mentalsjukhusen kvar så kvarstår troligen vårdtiderna. En engelsk undersökning förra året visade att schizofreni hade de längsta vårdtiderna av alla sjukdomar (30 dagar). Vårdtiderna kommer nog att minska i Sverige från en månad till 2 veckor om depåinjektion ges direkt vid inläggning. Det gör att man kan skrivas ut efter 2 veckor drygt.

Sedan är det ofta så att man är inlagd mest de första åren. Om nyinsjuknade får depåinjektioner kan nog psykoserna minska från 40 % per år till 5 % per år. Missbrukare kan få alkolås hemma att blåsa i för att kontrollera att de inte missbrukar. Mycket av inläggningarna på psykiatrin står missbrukare för. De får 3-4 gånger fler psykoser och sedan kan de bli våldsamma på grund av drog - och alkoholpåverkan. Det ser man på tvångsvård och rättspsyk där 75 % har missbruk. Denna vård tar hälften av psykiatrins vårdplatser, så psykiatri handlar mycket om torrläggning, vilket få är medvetna om.