Lennart Lundin, förste vice ordförande Schizofreni­förbundet 

För varje återfall tar återhämtningen allt längre tid och en allt mindre andel av patienterna kommer tillbaka till sitt normal­läge, skriver Schizofreni­förbundet.

Läs mer i Dagens Medicin.

Kommentar  
Jag skrev brev till klinikchefen efter min inläggning och efterlyste samtal om psykosupplevelserna efter första psykosen. Bra att få dem avfärdade tror jag så man kan lägga det bakom sig annars kan de kanske återkomma. Det är heller inte bra att grubbla över saker som inte är sanna.
Det stämmer. Jag fick inte heller någon hjälp att bearbeta min första psykos och inte de andra psykoserna heller som följde efter. Det har verkat som att man har velat tala så lite som möjligt om psykoserna.
Problemet efter psykosen är väl att man får ingen information om psykosen eller vad den innebär. Man är ensam att bearbeta själv sina upplevelser. Jag tyckte att jag saknade ett sådant samtal när jag var inlagd första och enda gången. Man tänkte också efteråt ofta om det fanns ett uns av sanning i vanföreställningarna. Jag hade också stor rädsla att få fler psykoser första åren efteråt.
Första psykosen blir en stor chock. Det tar lång tid att komma tillbaka till ett normalt liv. Ingenting är sig likt. På sätt och vis blir det lättare vid upprepade psykoser. Då har man en förklaring till hur man reagerar som man gör.
Efter första psykosen tar det 4 månader att återhämta sig, efter andra psykosen 8 månader osv. Det som krävs är nog bättre vård för nyinsjuknade med depåinjektioner, psyksociala behandlingar och sysselsättning. Det verkar som är man sysselsatt blir man mindre sjuk. Sedan bör man nog vid inläggning försöka lista ut varför psykosen kom och när man vet det sätta in motåtgärder.

Missbruk och medicinavbrott är nog de vanligaste orsakerna till psykos. Men man kan också inte få effekt av antipsykotikan. Var 6:e psykos gör att man förlorar antipsykotika effekten. Kan nog dröja 20 år innan detta problem löses, men kommer ett antipsykotika med mycket bra effekt kan problemet lösas snabbt.