Västafrika

I Västafrika där psykiatrisk vård saknas, så brukar anhöriga kedja fast de som drabbas av schizofreni.

Hur många som kedjas är oklart, men det finns en miljon med schizofreni i de västafrikanska länderna, där psykiatrin i stort sett saknas.

Det kan dock finnas 2 typer av hjälp tillgänglig - grupper som ger terapi och medicin utan kliniker eller läkare samt böneläger, där man ber till Gud för att slippa sin psykiska sjukdom och där kedjning förekommer.

I både Afrika och Asien kan psykiatrin ersättas av mobila sjuksköterskor, ett stödsystem lokalt och billiga generiska läkemedel. Sjuksköterskorna ställer diagnos och ordinerar läkemedel samt ger ibland också samtalsterapi. Det finns dock viss skepticism hur pass effektiv denna typ av vård är.

I Västafrika har Sierra Leone har ingen psykiater, Liberia har en, Niger tre, Togo fyra och Benin sju. 

Läs mer hos Atlanta Black Star.

Kommentar  
Jo, de borde satsa biståndspengar för sådant. Dessutom om de får medicin kan de nog jobba på fälten, så det blir bättre för dem försörjningsmässigt.
Verkar som Haldol och Risperdal finns i fattiga länder numera. Risperdal är ju OK.
Tycker att det borde gå att erbjuda billiga mediciner som delas ut gratis till de sjuka i Afrika. Ingen borde behöva bli fastkedjad.
Om det är en miljon med schizofreni, så borde det finnas bipolär, schizoaffektiv och vanföreställningssyndrom ytterligare 2 miljoner. Totalt finns det 15 psykiatrer som tar hand om dessa 3 miljoner. Ganska liten specialisthjälp som de kan få. Undrar om inte internetvård vore bästa satsningen där.