Mussie Msghina 

Övergång från antipsykotika i tabletter till depåinjektioner minskade enligt en preliminär registerstudie antalet inläggningar på sjukhus.

Personer med schizofreni är ofta svårbehandlade och många har en oregelbunden kontakt med vården. Det är svårt att veta i vilken utsträckning de tar sin medicin.

– Vi planerar också att utarbeta en patientbroschyr om hur det är att ha schizofreni för att underlätta för patienten att vara delaktig i sin behandling.

Bland annat ska den beskriva för- och nackdelar med olika sätt att ta sin medicin.

Dessutom tar vi fram ett schema för val av antipsykotika som stöd till psykiatrerna, säger Mussie Msghina.

Läs mer hos Janusinfo.

Kommentar  
Det att föredra injektioner har jag propagerat hela tiden jag skrivit på viska och det att injektioner minskar inläggningar på sjukhus har en Kanadensisk undersökning konstaterat för flera år sedan. Jag är lite frustrerad över att de som skriver på viska ofta får tabletter som de missköter och åker in på sjukhus igen pga läkemedelsslarv.

Det borde från vårdens sida vara upptäckt vid det här laget att ge tabletter slår tillbaka i fler inläggningar och ökade kostnader.
Psykiatrerna borde också ge andra doseringsanvisningar än t.ex 1 tablett till natten för antipsykotika och istället 1 tablett till natten, vid försämring 2 tabletter till natten tills förbättring. Detta för att förebygga återfall. En del gör så idag, men inte alla. Viktigt att förbättra tablettbehandlingen också för psykosrisken är inte konstant utan varierar över tiden. När risken för psykos är högre bör dosen tillfälligt höjas. Tyvärr går alla psykoser inte att förebygga, eftersom de flesta psykoser kommer plötsligt och utan varning.
Bra med patientinformation, men skriftlig information kan ge problem eftersom 50 % har dyslektiska besvär. Bäst vore nog en kurs, men en informations-DVD + att lägga ut den på Youtube är bättre.

Lite synd att det här med att behovet av läkemedelsinformationen inte upptäckts tidigare. Professor Torrey, som skrivit självhjälpsboken Surviving schizophrenia, säger att det viktigaste som patient att kunna att lära sig så mycket som möjligt om läkemedel mot schizofreni. Håller delvist med, men viktigast att veta för mig är vilka psykosociala behandlingar man inte fått. 80 % av de med schizofreni använder antipsykotika, men betydligt färre har fått psykosociala behandlingar som både minskar psykoser och psykossymptom. Så ger man information kan man tipsa om sådant också.
Fördelen med injektioner kan vara att man ofta får kontakt med vården. Ensamhet är ett stort problem.