antipsykotika

Personer med schizofreni, som inte får minimal förbättring av antipsykotika inom de första 2 veckorna kommer inte troligen få effekt senare visar en ny undersökning.

Forskarna anser att denna upptäckt gör att man inte behöver fortsätta med en onödig medicinering för att se om någon effekt kommer till slut efter kanske 4 - 6 veckor.

Minimal förbättring ansågs vara mindre än 20 % minskning av PANSS-värde. PANSS är ett test för positiva och negativa symptom, som finns här på sajten.

En begränsning i undersökningen var att bara 4 antipsykotika ingick Solian, Haldol, Risperdal och Zyprexa. Ett preparat, som kan avvika från 2 veckor är Clozapine, eftersom dosen höjs långsamt för den.

En reduktion av PANSS-värde med 50 % anses vara acceptabelt efter en psykos. En forskare tror att det kan gå att göra bedömningen efter kortare tid än 2 veckor.

Läs mer hos Medscape (medlemskap krävs för att läsa artikeln).

 

Kommentar  
The Mental Elf skriver om studien:

http://www.nationalelfservice.net/treatment/antipsychotics/can-early-improvement-used-predict-later-response-antipsychotics-schizophrenia/
Starka symptom, som man har vid inläggning har antipsykotika bäst effekt mot. Ju mindre symptom man har desto mindre effekt ger antipsykotikan. När man blir inlagd så beror det ofta på aggressivitet mot omgivningen. Antipsykotika har snabb effekt mot aggressivitet inom några dagar, effekten mot andra psykossymptom är långsammare men verkar finnas inom 2 veckor i alla fall enligt denna studie.
Vill gärna påpeka något som i alla fall kan sägas gälla mig och det är att det akuta skedet vid tidigare skov avklingat efter förhållandevis kort tid... Mvh stefan
Det bra med studien är att inläggningar kan bli kortare, man ligger inte där i 6 veckor för att se om effekten kommer utan 2 veckor. Frågan är skall man använda Clozapine om 2 veckor utan effekt eller skall man skall man prova ett preparat till i 2 veckor. Innan man får Clozapine idag skall man provat minst två olika preparat under 6 månader.
Det är nog väldigt subjektivt om medicinen hjälper eller inte.
Jag kan tänka mig att många läkare av ren princip låter patienter fortsätta medicinering även om den inte hjälper. Kanske kan detta ändra på det.