Seroquel

Schizofreni, depression och bipolär har mer gemensamt än vad man trott tidigare.

De är inte bara kopplade till varandra via gemensamma gener utan mutationerna i dessa gener påverkar gemensamma biologiska processer, som immunitet, signalering i hjärnan samt genfunktionen senare i livet.

De nya fynden kan leda till att bara ett läkemedel kan behövas för att behandla alla dessa sjukdomar i framtiden.

Läkemedlen bör vara riktade mot de biologiska processer, som är störda snarare än enskilda gener, som är väldigt många och skulle kräva många olika läkemedel.

Det nya i denna undersökning är att sjukdomsgenerna stör vissa gemensamma processer i hjärnan. Framtida studier på psykiska sjukdomar bör därför kanske inrikta sig på symptom snarare än diagnos.

Läs mer i The Verge.

Läs abstrakt i Nature Neuroscience.

Kommentar  
Jag tror psykiska sjukdomar har samband och glider ut och i varandra.
Schizophreniaforum.org skriver om detta:

http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=2141
Trappteorin går ut på att alla psykiska sjukdomar är besläktade och de är samma väg till alla psykiska sjukdomar = samma trappa. Ju högre upp på trappan ju större problem. Eftersom alla symptom är besläktade, så gäller det att behandla alla symptom och inte bara grundsjukdomen. Det krävs det för att kunna gå ner för trappan och bli frisk.

http://www.viska.se/phpBB3/viewtopic.php?f=27&t=38038
Mycket intressant nyhet. Smart att inte fokusera på gener utan på biologiska processer i hjärnan.

Admin,

Vad är det för en trapp-teori du nämner?
Egentligen finns det redan en medicin mot både schizofreni, bipolär och depression nämligen Seroquel/Quetiapine, som dessutom har viss effekt mot ångest.

Även Latuda är snarlikt Seroquel, men mindre beprövat. Nackdelen med Seroquel är att effekten är otillräcklig för de med schizofreni som pågått i några år, men kanske skall man då kombinera låg dos Risperdal med Seroquel. Annars tror jag starkt på Seroquel till nyinsjuknade i schizofreni. Den svaga dopaminblockerande effekten kan kanske stimulera återhämtning.

Vad gäller psykiska sjukdomarna tror jag att ångest och ångestsjukdomar samt autism tillhör detta gäng också. Viskas teori om psykiska sjukdomar med Trappan får ökat stöd av denna undersökning och liknar denna, men Viska anser att förlorad sjukdomsinsikt är problemet och inte symptomen som de här forskarna talar om. Vi får väl se vem som får rätt tillslut.