Bara 17 % med schizofreni återhämtar sig dock. Sjuk trots frisk hjärna?

En grupp forskare har med magnetröntgen (MRI) visat att hjärnorna vid schizofreni har förmåga att omorganisera och motverka sjukdomen.

Det är första gången, som magnetröntgen visat att våra hjärnor har förmåga att återställa hjärnan efter schizofreni.

Schizofreni ger ofta minskning av hjärnvolym, utom i vissa delar som kan få volymökning.

Forskarna säger att även om skadorna kan vara allvarliga försöker hjärnan att reparera skadorna för att begränsa skadorna.

Studien kan också kanske ge besked hur man skall kunna ge bättre behandlingar mot skadorna, som finns.

Läs mer hos MedicalXpress.

Kommentar  
Det är nog max några procent av nervcellerna som dött. Så det är inga stora förluster. Men var cellerna nybildats kan ha betydelse. Också kanske speciell hjärnträning krävs för att nybildade celler skall fungera normalt.
Men jag undrar varför man är sig lik, trots att hjärncellerna förnyas? Ränderna går aldrig ur.
Det skall visst ta 4 månader att återhämta sig efter första psykosen. Andra psykosen 8 månader osv. Det gäller att få så få psykoser så möjligt. Vad gäller att hjärnan ser normal ut på MRI-röntgen behöver inte innebära att hjärnan fungerar normalt. De hjärnceller som försvann var kanske 20 år gamla medan de nya är nyfödda.
När en är i akut psykos är ju hjärnan kaputt......minne, logiskt tänkande mm.......Sedan när en får rätt medicin kan hjärnan till viss del återhämta sig.
Det kan också bero på vilken sorts antipsykotika man tar. Gamla antipsykotika kan öka hjärncellsdöden något, medan tvärtom för nyare antipsykotika och att de minskar hjärncellsdöden. Det som är lite konstigt är att man säger att hjärnan kan bara återbilda hjärnceller på två regioner varav hippocampus är en. Här verkar det som att återbildningen skedde överallt.

Annars så återhämtar sig bara 17-25 %, så tillfrisknande är inte så vanligt om man se på symptombilden.
Det är en positiv nyhet. Lite förvånande att detta inte kunnat bekräftas förrän nu.