humörinstabilitet

En studie i England på 27000 personer med olika psykiska sjukdomar från schizofreni till personlighetsstörningar har studerat hur humörinstabilitet påverkar individen. Innebär inte depression eller mani utan att humöret växlar och är ostabilt.

12 % under en månad var humörinstabila och vanligast hos kvinnor mellan 16 - 25 år.

Vanligast var det vid bipolär (23 %), men även schizofreni (16 %) och personlighetsstörningar (18 %) hade detta.

Att ha växlande humör fördubblar chansen att ha antipsykotika och stämningsstabiliserare (t.ex  Lamictal, Ergenyl)

Det gav längre och fler inläggningar samt ökad risk för tvångsvård.

Läs mer hos The Mental Elf.

Kommentar  
Föräldrarna kan överbeskydda och förhindra en frigörelse.

Quoting Geta:

Personer med schizofreni orkar inte med krav och förväntningar från anhöriga. Därför är det bäst att leva så självständigt som möjligt.



Kan vara jobbigt om föräldrarna har ångestbesvär för det kan smitta av och ge en själv ångest. Föräldrarna kan nog i vissa fall inbilla sig att man är sjukare än vad man är. Milda symptom kan ha svårigheter att läka ut i en ångestfylld miljö. Ångest och stress förvärrar psykossymptom.
De där två maskerna har ett namn men jag kommer inte på det just nu.
Personer med schizofreni orkar inte med krav och förväntningar från anhöriga. Därför är det bäst att leva så självständigt som möjligt.
På mentalsjukhusens tid, så hamnade man där, när anhöriga inte orkade längre. Nyligen kom en studie på nyinsjuknade med schizofreni och där bara 40 % av psykoserna vårdades på avdelning. Självmordsrisk och fara för andra verkade vara orsaken till inläggning dvs man blev jobbig för omgivningen.

Eftersom unga kvinnor från 16 år och uppåt hade mest humörväxlingar, så kan man misstänka att inläggningarna skedde för att avlasta anhöriga.

Synd att man i studier på inläggningar inte studerar om man lever ensam eller i familj. Skulle gissa att leva ensam och utan kontakt med andra ger ett visst skydd mot inläggningar. Vid schizofreni så kan det vara negativt med obehandlade psykoser. Så man undrar hur psykoserna som "vårdas" i hemmet under psykiatrins radar påverkar funktionsförmågan på längre sikt.