Per tycker att tillvaron är kämpig. Han vet vilket bagage han bär med sig och hur det gör det svårt att känna samhörighet med omvärlden och hämta kraft ur den.

Pappa var känslomässigt förkvävd och otillgänglig och såg varken Per eller hans syskon.

Mamma var djupt otrygg och uppfylld av sin egen rädsla och ångest.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  

Quoting Geta:

Det vimlar av unga och vackra psykiatrisjuksköterskor inom psykiatrin.



Jo, men de tilldelas nog kvinnor i första hand.
Det vimlar av unga och vackra psykiatrisjuksköterskor inom psykiatrin.
En psykiatrisjuksköterska kan inte fylla mina behov såvida hon inte är ung och vacker, men det tycker inte psykiatrin att en psykiskt sjuk man förtjänar.
Hannes brukar kritisera psykiatrin för bristande vetenskaplighet, men han presenterar inga bevis för att prat skulle löst problemen i detta fall. Man kan ha kognitiva nedsättningar vid depression också, vilket kan försvåra att lösa problemen med prat. Vid depression kan man köra med beteendeaktivering dvs göra roliga saker och aktivera sig. Inaktivitet kan förvärra depression.
Det kan väl gå lika bra att få prata med en psykiatrisjuksköterska som inte blir så dyr.
Prat inom psykiatrin är dyrt. Gissar en psykiater kostar 2500 kr timmen och en psykolog 1500 kr. Men det kan vara dyrare för vissa av dem tar bara 2 patienter per dag.

Psykoterapi kostar en hel del och den kortaste psykoterapin KBT kostar 15000 kr per patient. Billigaste antidepressiva kostar c:a 160 kr för ett halvår och minskar depression hos 90 %. Jag har själv räknat ut att psykologerna måste sänka lönen till 500 kr i månaden för att kunna konkurrera med antidepressiva.

Man brukar kunna få psykoterapi inom psykiatrin om medicin inte hjälper. Det finns också appar, KBT självhjälpsböcker, och gratis KBT via sajten MoodGym.

Nackdelen med psykoterapi är att även om KBT:n har bevisad effekt, så är det inte säkert att just den psykoterapeut man går hos ger en effektiv terapi. Psykoterapeuten kan ha ändrat på behandlingen så att den inte har bevisad effekt längre.

Det är bara 4 % som får allvarliga biverkningar av antipsykotika.