Kategori: Böcker om schizofreni
Sidor: 358
Pris: 177 kr
ISBN: 9789113039909
År: 1979
Länk: Länk

Visningar: 1390

  5 / 1
Dålig Bäst 

Recension

Skriven av Administrator

 

Det finns inte så många romaner om schizofreni skrivet på svenska. Men denna debutroman av filmregissören Marianne Ahrne är ett exempel på en sådan.

Boken utkom 1979 och är kanske därför delvist inte lika aktuell idag, eftersom vården sedan dess har ju ändrats väldigt mycket. Romanen börjar med att författaren skall göra en film om mentalvården. Hon gör därför studiebesök på mentalsjukhuset Långbro i Stockholm. Där träffar hon en intressant man Rune som har schizofreni.

Hon börjar att hälsa på honom på mentalsjukhuset då och då för hon fascineras av hans intressanta vanföreställningar. Hon ordnar också en resa för honom till Danmark. Boken handlar om hennes förhållande till Rune som växer till ett kärleksförhållande.

Han skrivs ut från mentalsjukhuset till eget boende, men han har problem att klara ett eget boende. Han blir inskriven på mentalsjukhus ibland igen periodvis. Parallellt med kontakterna med Rune, så får man inblick i Marianne Ahrnes eget lite bohemiska liv som filmregissör samt också hennes släkt. Hon har en morbror som också lider av psykisk ohälsa, vilket gjort att hon redan som barn haft erfarenhet av att hantera psykisk sjukdom.

Denna bok kan verkligen rekommenderas eftersom den skildrar väldigt förstående och realistiskt de problem som de med schizofreni ställs inför i samhället. Den beskriver också sjukdomen ganska bra och intressant.

Tillagd:

Du har inte rätt att posta kommentarer