Kategori: Böcker om schizofreni
Pris: 55 kr (ebok)
ISBN: 9789137140032
År: 2012
Länk: Länk

Visningar: 1312

  1 / 1
Dålig Bäst 

Recension

Skriven av Administrator

 

En mycket angelägen och välskriven självbiografisk roman av Berny Pålsson. Egentligen heter hon Bernadette i förnamn.

Vingklippt ängel handlar om Bernys liv fram till hon är drygt 20 år. Boktiteln syftar på att Berny tror att hon är en ängel och hennes kompisar som följer henne genom boken kallas för änglafamiljen.

Redan som 5-åring börjar Berny avvika från andra barn. Hennes problem förvärras av att pappan är alkoholist och mamman lider av depressioner. I 11 års åldern får hon kontakt med PBU och problem med skolgången på den katolska skolan hon går på. Hennes föräldrar är katoliker (och kan inte skilja sig fast de egentligen borde).

Hon börjar tidigt att missbruka alkohol och annat, vilket verkar förvärra problemen och skolan blir lidande. Hon börjar skära sig för att lindra ångesten. Hon hör demoner och har vanföreställningar.

Hon hamnar på behandlingshem och sedan på ett utredningshem och får diagnosen borderline. Hennes pojkvän tar livet av sig. Hela tiden växlar det med självskadande beteende, missbruk, självmordsförsök och tvångsvård. Hon blir också våldtagen.

Hon hamnar på ett behandlingshem, där hon kommer att stanna i 1 1/2 år. Hon har väldiga problem att tillgodogöra sig behandlingen och är helt oemottaglig för psykoterapi. Även där så skär hon sig. Allt eftersom tiden går undrar man oroligt hur det skall gå för Berny. Hon verkar bara bli sämre och sämre med syn- och hörselhallucinationer samt vanföreställningar.

Förbättringen kommer när hon blir LPT:ad och det upptäcks att hon har schizofreni. Hon får Risperdal, men blir inte bättre. Vändningen kommer när hon får Leponex. Ganska snart märks en stor förbättring. Hon avvänjer sig med att skära sig. Hon får bättre kontakt med sin familj och blir så bra att hon inte behöver fortsätta på behandlingshemmet. Som läsare känner jag mig sig lättad och lycklig.

Boken är en viktig och trovärdig skildring av schizofreni, självskada och missbruk. Jag tror inte att det finns någon liknande svensk bok. Det är också en bra skildring av dagens psykiatri och de problem som den brottas med. Man känner en väldig sympati och medlidande för Berny, men också för hennes familj och vårdpersonalen.

Samtidigt är det viktigt att veta att Bernys beskrivning är inte typisk för den normala schizofrenin. De flesta kvinnor får sjukdomen i 20-25 års åldern och i en lindrigare form än män. Kanske hennes missbruk utlöste schizofrenin tidigare? I USA skall alla tonåringar i skolorna screenas för att tidigt fånga upp psykiska besvär och tidigt kunna ge behandling. Kanske borde samma sak göras i Sverige.

Bokens pappersutgåva finns på bibliotek.

Boken kan rekommenderas till alla och särskilt de som arbetar i vården. För de med schizofreni rekommenderas boken under perioder när man mår bra för annars kan den nog bli för en för stark och plågsam upplevelse. Jag fick dela upp läsningen under ett par dagar för jag tyckte att skildringarna blev för starka.

Tillagd:

Du har inte rätt att posta kommentarer