40 saker som är jobbigare efter 40!

 • Utomjordingen
 • Utomjordingen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Hedersmedlem
 • Hedersmedlem
Mer
08 feb 2019 13:26 - 08 feb 2019 13:27 #1127814 av Utomjordingen
40 saker som är jobbigare efter 40! skapades av Utomjordingen
Jag hoppas att Ni inte har emot att jag kopierade en hel del från MSN nyheter! Jag vill lägga ut vad som kan hända efter 40 årsåldern - tycker man borde veta lite om det. Jag är om några år 50 år i fall Ni vill veta...

"40 saker som är jobbigare efter 40!

För de flesta är födelsedagar något att se fram emot, och varför inte? Födelsedagar betyder presenter, tårta och att fira med vänner. Sedan fyller man 40. Helt plötsligt känns inte födelsedagarna så roliga längre. Här följer 40 saker som är jobbigare efter att du fyllt 40.


Skaffa nya vänner!

I tonåren är det lätt att få nya vänner, lika lätt som att fråga om historieläxan på lektionen. När man dock blir äldre och förankras mer i sina rutiner och sitt ansvar, sinar ofta möjligheterna att kultivera ny vänskap. Det är möjligt att träffa nya vänner efter 40, men det krävs lite extra ansträngning. Volontärarbeta för en välgörenhetsorganisation, gå på någon träning, säg hej till dina medmänniskor i parken där du rastar din hund. Chansen är stor att även andra vill skaffa vänner.


Träffa dina vänner regelbundet!

När man blir äldre brukar prioriteringar som arbete och familj gå före att hänga med kompisarna. Medan du i din ungdom kanske hade 20 eller 30 personer som du klassificerade som vänner, sjunker det antalet stadigt i takt med att födelsedagarna staplar sig. Det är lätt att tappa kontakten med vänner – vem har tid att träffas nu för tiden? Det är dock värt att avsätta en del särskilda tillfällen för att träffa några utvalda få som du verkligen bryr dig om. Det kan avvärja ensamheten när du blir äldre.


Gå ned i vikt!

Det går inte att undvika – våra kroppar förändras när vi blir äldre. Vi får rynkor, vårt hår börjar bli grått och vår ämnesomsättning blir långsammare, vilket gör det svårare att gå ned i vikt. När vi var unga kunde vi kanske slänga i oss snabbmat utan konsekvenser, men inte nu längre. Det är inte omöjligt att gå ned i vikt efter 40, men det kräver disciplin: ät mindre, rör dig mer och säg nej till muffins (för det mesta i alla fall).


Att hitta tid för dig själv!

Tidigt i livet handlar allt om att upptäcka sig själv. Vi försöker fundera ut vad vi vill göra, våra intressen och våra passioner. Allt eftersom vi blir äldre hamnar dock allt det där roliga – hobbys, sporter, kreativiteten – oftast i skymundan. Det är viktigt att finna tid att utföra aktiviteter bara för sig själv. Först måste du dock sluta vara så upptagen – något som är lättare sagt än gjort!


Återhämta dig från en skada!

Har du lagt märke till hur klagomålen om onda ryggar och ömma knän verkar öka efter att någon blivit 40? Det är inte bara gnäll – det är på riktigt. Våra kroppar förändras efter 40, och det innebär en minskad förmåga till återhämtning från skador. Det är därför vi behöver vara försiktigare när vi tränar, och förstå att vi nu behöver mer tid att återhämta oss från en skada än vi behövde i det förflutna.


Stanna uppe hela natten!

Kommer du ihåg de fantastiska dagarna när du stannade uppe tills du såg solen titta fram över horisonten? Det finns något förtjusande dekadent med att festa hela natten. För de flesta över 40 är dock den typen av beteende blott ett avlägset minne, och helt ärligt, det är förmodligen också för det bästa. Att stanna uppe sent kan vara skadligt för din hälsa, från blodsockret som skjuter i höjden till en förhöjd risk för depression.


Tolerera skitsnack!

När vi är unga och osäkra står vi ofta ut med mycket mer nonsens än vi borde: irriterande kollegor, chefer som mobbas, förolämpande skämt, okänsliga (så kallade) vänner. En av fördelarna med att bli äldre är en ökande intolerans att stå ut med skit. Visst, det kan göra dig till en mindre tålmodig person, men att konfrontera folks skitsnack kan kännas väldigt bemyndigande.


Bära högklackat!

Ledsen att behöva avslöja det här för er stilett-älskande kvinnor, men högklackat är dåligt för dig. De ökar trycket på din ryggrad, de sabbar balansen och de kan förvärra existerande knäproblem. När du är 20 känns det inte som om det spelar någon roll. (Vad är lite smärta jämfört med ett par söta Louboutin?) Men efter 40 kan det kännas som en ren plåga att bära klackar. Satsa på platta skor, och du kommer aldrig att ångra dig!


Rocka nya trender!

Att följa modetrender kan vara knivigt i alla åldrar. Du kanske investerar i en dyr blus som känns supertrendig ena månaden och smaklös nästa. När du är på andra sidan 40, kan det vara tufft att klara av ungdomliga, moderna stilar utan att kännas ”överdriven”. För det mesta kan du dock anamma nya trender och ändå klä dig efter din ålder. Det är bara en fråga om att undvika de där impulsköpen.


Spendera pengar utan eftertanke!

Det är lite spännande att kasta försiktigheten åt sidan och lägga en rejäl summa på något lättsinnigt. Men när man sitter med räkningar, kreditkortsskulder, huslån och vardagens många utgifter kan det kännas tufft att tillåta sig att slösa. Det råder inget tvivel om att det är klokt att spara, men de flesta experter kommer tala om för dig att det då och då är okej att ha lite roligt med sina pengar.


Engångsligg!

Ni träffas. Ni flirtar. Ni har en ”flört”. Ett engångsligg utan krav kan vara roligt så länge båda parter är på samma blad. Medan det dock verkade lätt att få ihop det vid 20, kan det efter 40 kännas osmart, lite desperat och alldeles för ansträngande. Är det en bra idé vid din ålder? Det är upp till var och en att bestämma. (Ingen som dömer här, inte!)


Bli gravid!

Framgångar inom medicinsk teknologi har gjort det möjligt att bli gravid när man är över 40, men det betyder inte att det är lätt. Medan vi regelbundet hör talas om kändisar som får barn i 40-årsåldern (eller till och med i 50-årsåldern!), kan det för oss vanliga äldre människor, vara en utmaning att försöka bli gravida. Till exempel kommer endast 50 procent av kvinnorna i åldrarna 40 till 43 bli gravida efter ett års försök, jämfört med 80 procent av kvinnorna under 40.


Gå ut varje helg!

Under de där häftiga åren efter gymnasiet var det normalt att gå ut varje helg. Till och med obligatoriskt! Senare i livet börjar dock tanken på att ”klubba” varje fredag- och lördagkväll förlora sin kraft. Du är trött efter en hektisk vecka, du vill inte slösa en massa pengar, och dessutom - känns det inte mer lockande att kura ihop sig i soffan med lite snacks och en film?


Äta väl!

Du kanske tycker att det borde vara lättare att äta hälsosamt efter 40. Du borde vara mer mogen och redo att omfamna grönkål och linser, eller hur? Att äta hälsosamt tar dock tid och kräver pengar! Att slösa flera timmar på att förbereda en välbalanserad måltid hemma funkade i 20-årsåldern, men i 40-årsåldern är du förmodligen på språng och har bara tid för ett snabbt ohälsosamt mellanmål. Kolla in denna artikel för tips på hälsosam mat för de som är upptagna.


Lära dig ett nytt språk!

Det är sant: små barn lär sig nya språk mycket lättare än vuxna, och forskning har visat att om du vill låta som en inhemsk talare skulle du förmodligen lyckats bättre om du började innan du fyllde 10. Forskarna är inte riktigt säkra på varför man som äldre har det svårare, men om du vill bli flerspråkig efter 40 har du ingen tid att slösa.


Att åka på budgetresor!

Att backpacka kändes som ett stort äventyr när man var en ung vuxen. Couch-surfing, vandring, bo på hostel – detta var alla riktigt bra val när man planerade en resa. Efter 40? Nej, inte direkt. Det finns många bra anledningar att fortsätta resa när du blivit äldre, men du kommer förmodligen vilja ändra dina ruffiga resplaner. Privat badrum är bra, och även en bekväm säng.


Komma ihåg namn!

En av de mest frustrerande sakerna med att bli äldre är när du börjar glömma saker. När du väl blir 40 händer det oftare och oftare att du upplever ”pensionärsögonblick”; när du blir helt tom på till synes vanlig enkel information. Namn på bekanta kan vara det första som försvinner. Varför? Det visar sig att hjärnan verkligen kämpar för att minnas slumpmässig information, och särskilt om du inte är speciellt intresserad av personen det handlar om.


Shoppa badkläder!

Såvida du inte ser ut som Rihanna eller Alexander Skarsgård kan det vara en utmaning att handla simkläder oavsett ålder. Vi har alla programmerats till att tro att simkläder bara ser bra ut på sexiga kroppar med ”perfekta” proportioner, och när vi sedan åldras börjar det hänga och peta ut på ovälkomna ställen. Du kan överleva att handla simkläder efter 40, och det hjälper då att komma ihåg att vi alla är vackra, oavsett ålder.


Få tid för sex!

Gissa vad? Sex kan vara fantastiskt efter 40, även bättre än när du var en 20-årig. Du har nu en bättre uppfattning om vad du gillar och du kommer förmodligen med större sannolikhet att be om det också. Tyvärr kan det vara utmanande att hitta tid för sex när du och din partner sitter med allt ansvar som följer med åldern. Det är dock värt att avsätta tid, för sängen är till för mer än att bara sova i, det vet du väl!


‘Betongkepsen på’!

Det fanns en tid när du kunde ta några drinkar (eller ett par för mycket) och vakna upp dagen efter fräsch som en tusensköna, men bakfyllorna är så mycket värre efter 40. Konsekvenserna kan också vara mycket mer än bara bankande huvudvärk: överkonsumtion av alkohol kan få flera negativa hälsoeffekter i hög ålder, från att huden åldras till lägre fertilitet och högre risk för demens.


Att inte bry dig!


Ibland känns det så bra att bara rycka på axlarna och säga ”vem bryr sig?”. Varför är det då så svårt när man blir äldre? Kanske är det för att saker betyder så mycket mer efter 40. Jobb, förhållanden, hälsa, pengar – alla saker som kändes lätta som ung kan kännas livsviktiga när man är i medelåldern. Att bry sig mindre om saker kan dock göra dig mer produktiv, så överväg att rycka på axlarna nästa gång du vill slita av dig håret.


Hålla koll på dagens musik!

Du brukade kunna ta pulsen på vad som var inne och vad som var coolt. Du var den första som introducerade dina vänner för nya låtar, och nu lyssnar du bara på hitsen från när du gick i gymnasiet. Usch! Det är lätt att hamna i slentrian när det kommer till musik, men du borde alltid vara öppen för att hitta ny musik att älska. Trots allt är musik fantastiskt. Den höjer glädjefaktorn, lättar smärtan, förbättrar hälsan och hjälper dig sova. Lyssna på en spellista från vilken musikkanal du vill. Du vet aldrig vilka underverk som du kommer upptäcka.


Att campa!

Fanns det något roligare som barn än att sova under stjärnorna och grilla marshmallows? En del människor behåller sin kärlek för camping under resten av livet, medan andra inte tycker det är så roligt att bo utomhus när de blir äldre. Att sova på marken suger verkligen när man har en dålig rygg, men om du vill ge camping en chans så här sent i livet, testa dessa geniala campingknep så blir utflykten mycket trevligare.


Shots!

Det fanns en tid när det kändes som en bra idé att ta tequila-shots med kompisarna. Det kan vara förvirrande att veta om (måttlig) alkoholkonsumtion är bra eller dåligt för dig – vetenskapen verkar stå på båda sidor. Ett är dock säkert, och det är att shots aldrig är en bra idé, särskilt om du är över 40.


Vara spontan!

För många i 40-årsåldern handlar det bara om rutin. Om man har ett schema och håller sig till det kan man försäkra sig om att allt blir gjort tidsenligt och alla i familjen håller sig organiserade. Glädjen med att vara spontan då? Det kan vara svårt att ta ett språng in i det okända, oavsett om det handlar om att åka på en improviserad resa eller oväntat hänge dig åt något eftermiddagsnöje (woo!). Det går att vara spontanare, och fortfarande hålla dig på banan. Håll dig bara borta från nät-shopping när du är lite dragen. Aldrig en bra idé.


Hitta ett nytt jobb!

För femtio år sedan hoppades de flesta att de skulle hitta det perfekta jobbet i 20-årsåldern, och sedan stiga i befattning fram tills pensionen. Den typen av anställning är idag ovanlig, så de flesta av oss kommer få leta efter nya jobb efter 40, men det är inte alltid lätt att hitta ett nytt jobb i 40-årsåldern. Du är inte längre den ivriga unga höjdaren som kommer direkt från skolan. Äldre jobbsökande gör ofta misstag, så som att inte visa upp sin allra bästa sida på intervjun, eller vänta på att telefonen ska ringa, och för guds skull, uppdatera din LinkedIn-sida!


Sluta på ett jobb!

Åldern kan också göra oss bekvämare och mer motvilliga att ta chansen att sluta på jobbet. Arbetet kan suga själen ur dig och din chef kanske är fruktansvärd, men vi är för oroliga att vi aldrig kommer hitta ett nytt jobb. Att lämna ett jobb du haft länge kräver mod, särskilt om du är kvinna, men att ta språnget kanske leder till den karriär du alltid drömt om. Innan du slutar, spara lite pengar, ge dig tid att tänka över ditt nästa steg och sätt igång med att nätverka!


Att hitta en dejt!

Att hitta kärlek under idag kan vara utmanande, särskilt om du är över 40. Du kanske precis lämnat ett långvarigt förhållande eller äktenskap, och koncept som online-dejting och ”swipea vänster” är nytt för dig. Det kan dock finnas fördelar med att dejta i 40-årsåldern. Du är (förhoppningsvis) ekonomiskt oberoende, du är bekväm i ditt eget skinn och du vet vad du vill ha i en partner. Var självsäker. (Och var inte rädd för att swipea höger).


Ignorera din dödlighet!

Unga människor känner sig odödliga. Det är därför de gör galna saker som att hoppa från klippor och lifta, men när vi åldras är det svårare att undvika den där ångesten som smyger sig på om vad som kommer efteråt. Människor i 40-årsåldern har börjat inse att de med all sannolikhet redan är halvvägs genom sin resa och det kan vara läskigt. Det finns dock de som säger att det kan få dig att uppskatta livet mer om du tänker på döden och din egen dödlighet.


Leva i nuet!

Ju äldre vi blir, desto mer har vi att grubbla över. Vi tänker på det som hänt: vad kunde jag ha gjort annorlunda? Var han eller hon den som kom undan? Vi tänker också på framtiden: hur mycket kommer jag ha sparat till pensionen? Hur kommer mina barn bli? Efter 40 blir det svårare och svårare att leva i nuet. Minnen kan vara underbara och det är viktigt att sätta upp mål, men vi bör aldrig glömma att bara vara.


Göra dig av med dina saker!

Ju äldre vi blir, desto mer samlar vi. Att leva en ”minimalistisk” livsstil är så mycket enklare när du inte äger något värdefullt. I 20-årsåldern, när man flyttar frekvent, är det smart att leva ur en resväska, och i 30-årsåldern börjar vi vanligtvis samla på oss saker. I 40-årsåldern har vi hamstrat möbler, kläder, minnessaker, krafs, och vi säger till oss själva att vi behöver allt! Fast det ibland kan vara en rent känslomässig upplevelse, känns det fantastiskt att rensa våra liv på onödig röra.


Gå och lägga dig med sminket på!

Om du någonsin använt smink är chansen stor att du vet hur det känns: du vaknar upp med klumpig mascara, eyelinern är stripig och din foundation är fläckig. Att obekymrat gå och lägga sig utan att ta bort sminket känns inte som någon större grej när du är yngre, men när du är i 40-årsåldern är det otänkbart, och av god anledning: din hud förändras när du åldras. Du blir torrare och slappare. Att behandla den väl (som t.ex. att ta bort sminket i slutet av dagen) hjälper dig bekämpa tidens förödelse.


Utöva sporter med yngre människor!

Du kanske spelade någon sport i 20-årsåldern. Det betyder inte att du kan spela med ungdomarna när du är i 40-årsåldern. Tv-serier som American Ninja Warrior och uthållighetsevent som Tough Mudder blir allt populärare, och vi ser hur idrottsmännen tänjer på gränserna för deras förmågor långt in i medelåldern. Att överdriva kan dock leda till stora skador, och du kommer ha svårare att återhämta dig från skadorna. Ordentlig stretching och uppvärmning är nyckeln om du vill utöva sporter med hög intensitet. Eller så kan du helt enkelt börja spela golf.


Umgås på en högljudd bar!

Varför är det så att ljudvolymen på barer känns så mycket högre vid 40 än de gjorde vid 20? Det kan vara för att den faktiskt är högre. Restauranger och barer höjer ljudnivåerna över 70, 80 och även 90 decibel, vilket med tiden kan orsaka hörselförlust. För yngre människor känns inte det som någon stor grej, men när du är äldre bör du försöka bevara all hörsel du har kvar.


Dricka dåligt vin/öl!

Det fanns en tid när det bästa alkoholvalet var det billigaste. Dåliga lådviner eller undermåligt öl var bra så länge som det gav ett rus. Efter du fyllt 40 duger dock inte den typen av drycker längre. Det är värt att investera i en bra flaska Merlot eller ett smakrikt bryggeriöl, och även om du inte vet något om vin, är det lätt att välja ut en kvalitetsflaska. Bästa tipset? Var inte rädd för att be om rekommendationer på Systembolaget.


Ta hand om dina föräldrar!

Vi åldras och det gör även våra föräldrar, och vid den tidpunkten när vi uppnår vår topp vad gäller bland annat att tjäna pengar och barnuppfostran, börjar dina föräldrar oftast stöta på hälsoproblem. Att ta hand om sina föräldrar kan vara jobbigt, både ur ett finansiellt och känslomässigt perspektiv. Den plötsliga vändningen – istället för att de ser efter dig, ser du efter dem – kan vara upprörande och konstigt, och tidsåtagandet kan bli enormt, men det kan också vara belönande om du närmar dig det på rätt sätt.


Synen!

Hur många känner du som faktiskt behöver läsglasögon men vägrar erkänna det? När du väl blir 40 eller 50 är det sannolikt att du kommer uppleva ögonproblem du aldrig behövt oroa dig för förut. Du kanske får torra ögon, läskig långsynthet eller ännu allvarligare problem som starr eller glaukom. Gå till en ögonläkare omedelbart om du upptäcker några nya problem.


Koppla av!

De flesta i 40-årsåldern tillbringar mycket tid med att göra saker: jobba, städa, köra bil, uppfostra barn, shoppa, träna, laga mat, men hur mycket tid tillbringar de med att bara koppla av? Det kan vara svårt att stressa ned när du är upptagen med allt som behövs göras, men ibland är det viktigt att bara släppa taget. Avslappning är underskattat.


Flytta!

Att flytta är lika enkelt som att packa väskan när du är ung, men när du förankrat dig i ett hem och ett område känns det mycket svårare. Du kommer undra: är det verkligen värt besväret? En ny start kan vara hälsosamt, men det finns också något att säga om det som är bekant. Om du bestämmer dig för att ta steget, var då noga med att tänka på dessa saker.


Att göra slut!

Långvariga förhållanden kan bära med sig mycket bagage, från delade hem till delade företag och nära band med svärföräldrarna. Det gör det mycket svårare att göra slut än det var när du var ung, och hur vet du när det är dags att gå? Gör som Roxette-låten “Listen to your heart” säger, och låt inte bagaget hindra dig från att göra det som måste göras."

"MSN Nyheter"
Senast ändrad: 08 feb 2019 13:27 av Utomjordingen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
08 feb 2019 13:28 #1127817 av Geta
Svar från Geta i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Mycket av det där håller jag inte med om. Mycket i mitt liv har blivit bättre efter 40. De flesta med schizofreni förbättras efter 40.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Utomjordingen
 • Utomjordingen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Hedersmedlem
 • Hedersmedlem
Mer
08 feb 2019 13:30 #1127819 av Utomjordingen
Svar från Utomjordingen i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Såklart att alla punkter kanske inte passar in en - men dom punkterna jag skrev gäller generellt/i normala fall.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
08 feb 2019 13:33 #1127821 av Geta
Svar från Geta i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Livet är mycket svårare innan man fyller 40 år för en med schizofreni.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Utomjordingen
 • Utomjordingen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Hedersmedlem
 • Hedersmedlem
Mer
08 feb 2019 19:26 - 08 feb 2019 19:27 #1127984 av Utomjordingen
Svar från Utomjordingen i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Kan inte du Geta och Nissegossen skriva 60 saker som är jobbigare efter 60? :wink:
Senast ändrad: 08 feb 2019 19:27 av Utomjordingen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
08 feb 2019 19:27 #1127985 av Geta
Svar från Geta i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Kan inte komma på något.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Utomjordingen
 • Utomjordingen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Hedersmedlem
 • Hedersmedlem
Mer
08 feb 2019 19:28 - 08 feb 2019 19:31 #1127986 av Utomjordingen
Svar från Utomjordingen i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Du kan ju inte komma på allt inom några sekunder Geta. Du bör ju tänka efter en stund.
Senast ändrad: 08 feb 2019 19:31 av Utomjordingen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Cosmos
 • Cosmos Profilbild
 • Offline
 • Seniorhedersmedlem
 • Seniorhedersmedlem
 • Ta det kallt, varmare blir det inte
Mer
08 feb 2019 22:03 #1128049 av Cosmos
Svar från Cosmos i ämnet 40 saker som är jobbigare efter 40!
Jag hade en fantastisk ungdom fram till 25 när jag blev sjuk och allt föll isär. Men med åren har allt blivit bättre och bättre. Fast att återvända till 1980 kan jag verkligen inte göra, inte ens i fantasin. Så mitt svar är. Jovisst har sjukdomen mindre och mindre kommit att fräta sönder mitt liv men det är inte samma sak som om jag vore frisk. Det är omöjligt att svara på hur livet hade varit utan sjukdomen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.223 sekunder