Gud, ett allsmäktigt, medvetet nätverk

Mer
18 år 8 månader sedan #19076 av Graatass
Det diskuteras ju Gud mycket idag.
Min syn på Gud är att Gud är både allsmäktig och över allt samtidigt.
Gud är ett självförsörjande nätverk som täcker både makro- och microkosmos, från hela universum till minsta beståndsdel.
Bekräftar förresten inte teorin om kvarkarna och om att minsta beståndsdelen är både en punkt och en våg Epicurus berättelse om clinamen och atomerna som i sitt fall avviker ur sin bana.
Gud är i mitt synsätt medvetet, men kan t ex inte påverka oss människor i vårt beteende i enskilda handlingar om vi handlar i grupp. Som individer påverkas vi och påverkar det guddomliga nätverket. Då är vi också intuitivt medvetna om vad som stör systemet och vad som är rätt att göra.
Gud kan påverka våra handlingar genom att göra vissa handlingar lätta för oss och andra handlingar svåra för oss. Men vad som är lätt och svårt och rätt och fel beror också på om systemet redan är stört eller om det pågår en större förändring. Men enligt Darwins synsätt på det naturliga urvalet, så är vissa atomer/individer anpassade till en förändring och andra är det inte. Men systemet är inte homogent, det ser inte likadant ut överallt och fungerar inte likadant överallt. Det är bara att jämföra med hur olika havets strömmar kan vara på olika platser, från Östersjön till Stilla Oceanen.
Eller hur vindarna rör sig mellan öppna ytor, berg och skogar. Hur fuktigheten rör sig från torka till regn.
Visst kan det "löna sig" att be, meditera eller kontemplera, eftersom man då ställer sig till förfogande på ett annat sätt till det medvetna nätverket.
Men en handling kan i förhållande till det medvetna systemet vara rätt för en person och fel för en annan person.
Mer
18 år 8 månader sedan #19131 av leva
Tycker egentligen inte om ordet GUD. Låter som en diktator som styr o ställer utan att ha någon som helst kontroll över vad som är rätt eller fel.
Ordet GUD är ett av det mest missbrukade ord jag känner till. Det används både bland vänner o fiender. Alla gömmer sig bakom ordet GUD. Alla tycker sig ha den riktiga uppfattningen om ordet GUD. Vad är då ordet GUD? Hur många gömmer sig bakom ordet GUD?
Mer
18 år 8 månader sedan #19146 av Graatass
Ordet "gud" brukar förklaras med "ett högsta varande". Men ordet i sig är ju svenskt-nordiskt-germanskt och kommer antagligen från sanskrit.
Det kan ju finnas gemenskap med ordet för "god" t ex "en god sak", men det kan ju också betyda "en högsta princip" eller "skaparen av allt skapat".
Men så finns det ju olika gudar i olika religioner och olika kulturer. Man menar ju inom religionsvetenskapen att den kristna guden från början var en hebreisk stamgud, där Moseböckerna handlar om just bara en hebreisk stam. Att det är därför som Kain kan resa bort till landet Nod och gifta sig där. Och att Adam och Evas tredje son Set kan finna sig en hustru som inte är direkt skapad av gud och inte är en dotter till Adam och Eva.
Måste man tro?
Det finns ju olika slags sätt att tro och vad man än väljer så är det svårt att inte tro på något. Om man inte väljer att gud ska vara en helt okänd faktor i livet som man inte kan veta någonting om.
Eller att "Gud är absurd" dvs inte handlar enligt det vi brukar kalla för förnuft eller rationalitet.
Eller att man helt enkelt är pragmatisk eller cynisk; att det spelar ingen roll vad man tror på, bara det passar ens egna intressen.
Så fort man väljer vad ordet "gud" kan stå för, så har man också valt att ta ställning för eller emot det man menar att gud är.
En konstig professor i Uppsala menade att gud "bara finns i våra huvuden". Men det är ganska självklart att vi inte kan föreställa oss något utan hjälp av våra huvuden. Svaret till professorn blir att han, professorn, också bara finns i våra huvuden.
För, om man tänker efter, på vilket sätt vet vi att han är han och att han är professor?
Han, liksom alla vi andra, har massor av bevis för att vi är den vi utger oss för att vara. Födelseattest, ID-kort, körkort, skolbetyg, brev, fotografier och massor av annat blir viktigt för att bevisa för oss själva och andra att den kropp som var och en av oss finns i tillhör den som vi, var och en, utger sig för att vara.
Men gud har inget sådant bevis om vi inte själva tror att det finns bevis på guds existens.
Mer
18 år 8 månader sedan #19156 av Zedd
Vad är egentligen meningen med att vi ska vara i denna dimension med ondska och lidande om det finns en andedimension som är helt underbar?
Mer
18 år 8 månader sedan #19187 av Nissegossen
För mig är Gud den kraft som skapade Universum. Det måste förövrigt ha varit en väldigt splittad personlighet......

Annars, vad det gäller den hebreiska Guden Jahve eller Jehova som han kallar sig, så betyder orden i det fallet; jag är sådan jag är. Eller; Jag är såsom den jag är. Detta kan ju alla säga.

Men jag tror innerst inne att den som sitter med facit i handen. Dvs den som lever vid slutskedet av allt liv och ser tillbaka i historien och det finns gott om tid kvar. Den personen kanske vill undvika att hos några individer, så många som möjligt, undviker att göra om samma misstag som alla andra generationer före.

Detta för att utveckla människan och skapelsen i stort.

I detta ligger frälsningen och jag ser det på det sättet att vi lever liv efter liv i livet.
Detta gör vi tills vi kommer dit vår slutliga destination är. Antingen vi kommer till en verklighet som vi kan kalla ett paradis eller också till det som är kvar av en förstörd planeten jorden. Där har alla gjort om samma misstag som generationerna förut.
Att det ser ut som det gör, är inte Gud eller någon högre makt som ställt till det. Nej det är människan, och vi kan inte skylla på några andra än oss själva. Det är det kollektiva ansvaret, de som är frälsta går fria ifrån.

Detta på grund av tro på den som sände Jesus.

Jag vill tro, att den som gör såsom Jesus sade, nämligen att ha lagen i sitt hjärta, och gör mot alla medmänniskor som man själv vill bli behandlad av dem. Då tror jag på det goda och det skall icke förmenas den som tror på det.

Tyvärr lever vi i en kall och egoistisk verklighet, men om alla människor inte bara såg till sig själva utan också såg till varandra och allt levande i skapelsen, så skulle vi med automatik få en bättre värld.

Detta med en, förlåt mig, Socialistisk livssyn med tro.

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
18 år 8 månader sedan #19189 av Zedd
Gud kan inte ha skapat världen. Den har alltid funnits i någon form. Det är det enda logiska.