Förlossningspsykos

Mer
15 år 1 månad sedan #180476 av Tikki
Mer
15 år 1 månad sedan #180494 av Geta
Svar från Geta i ämnet Förlossningspsykos
Den här konstnären Lena Cronqvist som har målat det här
hade en förlossningspsykos och var intagen på psykiatrisk klinik.
  • rädd
  • Besökare
  • Besökare
13 år 2 veckor sedan #382363 av rädd
Svar från rädd i ämnet Förlossningspsykos
Vad är bästa behandlingen och medicinen?!Och vad beror det på?
Det stod ngt om utmattning och sömnbrist.
Stämmer in en hel del på mig. :cry:
Mer
13 år 2 veckor sedan #382374 av Nissegossen
Svar från Nissegossen i ämnet Förlossningspsykos
Gäst, rädd här, citerar här "Det stod ngt om utmattning och sömnbrist."

Det där kan du ta med en nypa salt, för det drabbar varenda par som nyligen fått barn!
Jag kan ju bara säga att på natten lämna över matfrågan till maken som får ta den biten med nappflaskan, om så vore använd bröstpump och tanka den med!

Se till att få sova för varenda en av mina psykoser har börjat med att det gått en tid utan sömn och se till att få din sömn för att få sova är A och O vid psykoser!

Jag hävdar att ingen psykos startar om man får sova tillräckligt och grejen är att om man inte får sova hallucinerar även en frisk människa, men att vi som har den här s.k sjukdomen, snabbare än andra får psykoser för att vi är mer sårbara för detta!

Om så är att du är ensamstående, be vården om omedelbar hjälp och fråga barnmorskan vid nästa besök på BVC!

Det är bättre att du är helt öppen inför vårdpersonal än att du får en psykos, Innan du får den!

Det finns då förebyggande åtgärder mot en psykos, bla sömnmedicin, avlastning i extremfallet antipsykotika i förebyggande syfte, men ta det i sista hand och då ett preparat som är starkt sedativt, för det minskar på risken för att du skulle stå där med en fullt utblommad psykos!

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
  • Besökare
  • Besökare
13 år 2 veckor sedan #382378 av
Svar från i ämnet Förlossningspsykos
  • Besökare
  • Besökare
13 år 2 veckor sedan #382383 av
Svar från i ämnet Förlossningspsykos
Från länken ovan:
Tidigare psykisk sjukdom ökar risken för förlossningspsykos
Foto: Anna Molander
Kvinnor som tidigare varit inlagda för psykisk sjukdom löper en kraftigt ökad risk att drabbas av förlossningspsykos. Det visar forskaren Anna Nager i sin avhandling vid Karolinska institutet och Centrum för allmänmedicin.

– Det här belyser hur viktigt det är att kvinnor med tidigare psykisk sjukdom får extra god omvårdnad i samband med förlossningen och hjälp att sova,säger Anna Nager. Ett av de första tecknen på en förlossningspsykos är just sömnsvårigheter och svårigheter att varva ner.

Riskfaktorerna för att drabbas av psykos efter en förlossning har tidigare varit svåra att studera. Det krävs ett mycket stort antal kvinnor för studierna eftersom sjukdomen (till skillnad mot förlossningsdepression) är relativt ovanlig. Ungefär 1 kvinna/1000 förlossningar drabbas.

Genom att sammanlänka flera olika register från 1973 och framåt har Anna Nager kunnat studera ett antal olika faktorer som påverkar insjuknandet i förlossningspsykos. Avhandlingen visar bland annat att hög ålder hos modern, att inte bo tillsammans med pappan till barnet, för tidig födsel och akut kejsarsnitt ökar risken för psykos efter förlossningen. Den absoluta riskökningen för dessa faktorer var dock liten.

Tidigare psykisk sjukdom visade sig däremot vara en mycket kraftig riskfaktor. Ca 35 procent av kvinnorna som vårdades för psykos efter förlossning hade varit inlagda för psykisk sjukdom inom två år innan de fick barn.

Anna Nager fann samtidigt att risken för inläggning på sjukhus på grund av psykos efter en förlossning minskade kraftigt under 90-talet, det vill säga under samma period som antalet psykiatriska bäddar i slutenvården minskades. Det här är oroande menar hon.

– Kvinnor med psykos efter förlossning bör inte skötas i öppenvård eftersom risken är stor att de skadar både sig själva och barnet. Tyvärr finns det en risk att de här kvinnorna hamnar mellan stolarna, eftersom de varken passar in på en psykiatrisk klinik eller på en förlossningsavdelning. Det bästa vore om det fanns utarbetade rutiner på sjukhusen med ett eget rum och kunnig personal där kvinnan kunde vårdas tillsammans med sitt barn.

Anna Nager har även följt upp de kvinnor hon studerat för att se på risken att insjukna på nytt i psykisk sjukdom. Det visade sig att inläggningsfrekvensen på grund av psykisk sjukdom åren efter förlossningspsykosen var mycket hög. Högst var risken under de första fem åren efteråt, men även 20 år efter förlossningspsykosen hade de här kvinnorna en så stor risk för inläggning som 20 procent per år.

– Eftersom den höga siffran gällde även för kvinnor som inte varit inlagda på grund av psykisk sjukdom innan, kan man spekulera i om förlossningen triggar igång en kronisk psykisk sjukdom hos vissa känsliga kvinnor, som annars skulle ha förblivit friska, säger Anna Nager.

Avhandlingen titel: Postpartum Psychosis and the Association with Sociodemographic and Obstetric Factors.

För ytterligare information, kontakta:
Anna Nager, forskare och ST-läkare i allmänmedicin, <!-- e --><a href="mailto:anna@nager.net]anna@nager.net[/url]<!-- e -->, 0707422317

Informationsansvarig, CeFAM
Daphne Macris
Mobil: 073-91 45 245 E-post: <!-- e --><a href="mailto:daphne.macris@sll.se]daphne.macris@sll.se[/url]<!-- e -->

För ytterligare information, kontakta:
Anna Nager, forskare och ST-läkare i allmänmedicin
<!-- e --><a href="mailto:anna@nager.net]anna@nager.net[/url]<!-- e -->, 0707422317

Informationsansvarig, CeFAM
Daphne Macris
Mobil: 073-91 45 245 E-post: <!-- e --><a href="mailto:daphne.macris@sll.se]daphne.macris@sll.se[/url]<!-- e -->


Anna Nager har undersökt olika riskfaktorer för att drabbas av psykos efter en förlossnin.
Foto: Ingela Wettergrund

Högupplöst bild:
AnnaNager (198 kB)