Fettsnål kost höjer humöret

Mer
14 år 5 månader sedan #253418 av Tikki
Personer som följer en fettsnål diet för att gå ner i vikt får bättre humör jämfört med personer som utesluter kolhydrater. Däremot blir viktnedgången densamma, visar en ny australisk studie. Det är den australiska forskaren Grant D Brinkworth som undersökt och jämfört två populära bantningsdieter. Den ena innehåller lite fett och mycket kolhydrater och det är den kost som traditionellt rekommenderas till personer som önskar gå ner i vikt. Den andra bantningsvarianten består av litet kolhydrater, men mycket fett och protein.
Totalt medverkade 106 överviktiga personer i studien. Dessa delades slumpmässigt in i två grupper där den ena hälften fick äta litet fett och den andra hälften drog kraftigt ner på kolhydraterna. Samtliga deltagare fick hjälp med att planera sina måltider och de svarade regelbundet på frågor om hur de mådde. Dessutom kontrollerades även deras blodsocker- och insulinhalter. Redan efter åtta veckor uppgav samtliga studiedeltagare att de mådde bättre, de hade gått ner i vikt och de kände mer energi och var mindre arga och deprimerade.
Ungefär ett år senare hade deltagarna i båda grupperna gått ner ungefär lika mycket i vikt, nästan 14 kilo i genomsnitt. Det fanns heller inga större skillnader i blodsocker- och insulinhalter mellan grupperna. Men däremot fanns skillnader i deras humör. De personer som följde lågfettsdieten mådde fortfarande bättre än när de började banta. De kände sig piggare, hade mer energi och kände mindre ångest än vad de känt året innan. Den andra gruppen, som åt begränsat med kolhydrater, var däremot tillbaka där de började. De var ungefär lika deppiga som före dieten trots viktnedgången.
– Det är mycket mat som är förbjuden i lågkolhydratdieten. Jag tror att många blir deppiga av att avstå från alltför mycket. Maten kan också bli väldigt ensidig, dessutom med stor risk för förstoppning. Det kan ju verkligen påverka humöret, säger Martijn Katan, professor i hälsovetenskap vid VU-universitetet i Amsterdam.
Källa: Dagens Nyheters nätupplaga 2009-11-10 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf
Mer
14 år 5 månader sedan #253426 av Nissegossen

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
14 år 5 månader sedan #253428 av Nissegossen
www.dn.se/nyheter/vetenskap/fett ... t-1.991154

Vad skall man tro på?

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
14 år 5 månader sedan #253444 av Tikki
Jag ser ingen konflikt. GI-diet är inte detsamma som lågkolhydratdiet.
Urvalet av deltagare var inte heller detsamma.
SLV:
"Ungefär hälften av deltagarna i studien tillhörde ”höginsulingruppen”"...
Mer
14 år 5 månader sedan #253445 av Nissegossen
Ur nyhetsarkivet 2007-05-16

Veckans nummer av Journal of the American Medical Association (JAMA) innehåller en artikel om en 1,5-årig jämförelse mellan två viktminskningskoster, den ena baserad på lågt glykemiskt index (GI), den andra på ett lågt fettinnehåll (LFI).

www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och ... snal-kost/
Tror vi får vända oss till Admin för att reda ut begreppen....

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
14 år 5 månader sedan #253449 av Tikki
:mrgreen:
Tur vi har vår expert.
vnv kan också sånt här men han har en kontroversiell åsikt, sett ur SOS synvinkel.