Hjärnmolekyl styr drogberoende

  • Melun
  • Melun Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Seniorhedersmedlem
  • Seniorhedersmedlem
Mer
12 jul 2010 10:24 #311531 av Melun
Kommer vi att bry oss allt mindre om faran av att bli drogberoende om de löst denna gåta?
Folk kanske blir mer benägna att prova droger.....men visst skulle det vara bra...

Hjärnmolekyl styr drogberoende

En särskilt molekyl i hjärnan verkar påverka kroppens förmåga att skydda sig mot drogberoende. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Nature. Förhoppningen är att den nya upptäckten i förlängningen kan leda till en helt ny typ av behandling för narkomaner, rapporterar Vetenskapsradion.

I studien har hjärnorna på kokainberoende råttor undersökts. Först fick de lära sig att trampa på en pedal för att få tillgång till kokain, något som de lärde sig ganska snabbt. I takt med att de blev allt mer beroende kunde forskarna se att en viss molekyl ökade i råttornas hjärnor. Det handlade om ett så kallat mikro-RNA, med nummer 212, som visade sig vara inblandad i hjärnans eget försvar mot kokainberoende, och sannolikt även andra typer av drogberoende. Forskarna bakom studien ökade mängden mikro-RNA 212 i råttornas hjärnor, och tydliga skillnader märktes.
– Man ser då att det har en skyddande effekt för råttorna, som alltså kommer att ta mindre kokain. Gör man däremot tvärtom, att man sänker nivåerna av mikro-RNA 212 i råttornas hjärnor, så kommer de att ta mer kokain, säger David Engblom, docent vid avdelningen för cellbiologi vid Linköpings Universitet, och som forskar just om mekanismerna bakom drogberoende, till Vetenskapsradion.

Med stor sannolikhet återfinns den här typen av mikro-RNA även i människans hjärna, och beroende på hur mycket man har av den skulle kunna vara avgörande för hur lätt man fastnar i ett drogberoende. I framtiden skulle det innebära att om man kan få en drogberoende persons hjärna att producera mer av den här typen av molekyl, så skulle man kanske kunna minska drogberoendet. Men dit är vägen fortfarande lång, menar David Engblom.

Källa: Vetenskapsradions nätupplaga 2010-07-12 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Likartade ämnen

Trådens ämneRelevansDatum för senaste postning
Utifrånstyrd/Inifrånstyrd2måndag, 18 juli 2011
Röststyrd assistent!1tisdag, 06 februari 2018
Bara män som "styr världen"?1torsdag, 21 januari 2016
Vårdcentraler inför inte Socialstyrelsens rekommendationer1onsdag, 03 juli 2013
Nu startar Brukarstyrd inläggning för patienter med emotione1onsdag, 27 januari 2016
Sidan laddades på: 0.202 sekunder