Nya riktlinjer för psykiatriska diagnoser får kritik

  • Melun
  • Melun Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Seniorhedersmedlem
  • Seniorhedersmedlem
Mer
15 nov 2010 09:23 #347631 av Melun
Nya riktlinjer för psykiatriska diagnoser får kritik

Det finns en risk att det kan bli betydligt vanligare med antipsykotisk medicin till bland annat barn och ungdomar när de nya riktlinjerna för psykiatriska diagnoser träder i kraft om ett par år, anser kritiker. En av de som ifrågasätter flera av de nya psykiatriska diagnoserna som är på förslag är Allen Francis, professor i psykiatri vid Duke University i USA.


– De absolut farligaste förslagen handlar om psykosrisk och temper dysregulation, "oreglerat humör". Den senare kan komma att missbrukas i den kliniska vardagen på ett sätt som leder till att barn med återkommande vredesutbrott får antipsykotiska medel, säger han till Sveriges Radio.


Det är de amerikanska riktlinjerna för psykiatriska diagnoser, det så kallade DSM-systemet, som står inför vissa förändringar. Och DSM är tongivande i hela världen, inklusive Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Tanken med de nya förslagen är att fånga upp patienter som ligger i riskzonen för att utveckla psykossjukdomar som schizofreni, i tidigt skede och ge förebyggande behandling. Men enligt kritikerna är kriterierna för den nya diagnosen så breda att ungefär sju av tio kan komma att sjukförklaras i onödan. Ytterligare en aspekt som kritikerna pekar på är att barn som får återkommande vredesutbrott kan komma att få en ny diagnos, vilket innebär att de kan medicineras med antipsykotiska medel, uppger Sveriges Radio.


Källa: Sveriges Radio, Vetenskap och Miljö 2010-11-15 © Netdoktor.se Jozephine Hagenlöf

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
15 nov 2010 14:50 #347671 av Admin1
I Sverige är man mycket restriktiv med antipsykotika till barn och det är sällsynt med sådan medicinering här. I USA däremot är det vanligare. Nackdelen med antipsykotika till barn och ungdom är att risken för viktökning är mycket högre än för vuxna.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.231 sekunder