Psykiatrins diagnosbibel under lupp

 • Geta
 • Geta Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Jubelhedersmedlem
 • Jubelhedersmedlem
Mer
16 nov 2010 11:22 #347810 av Geta
[url=http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4172353:3s1b6ktq]Om det ökande diagnostiserandet[/url:3s1b6ktq]

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
16 nov 2010 15:15 #347859 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Psykiatrins diagnosbibel under lupp
Intressant! De skrev att psykiatrerna i Sverige använder mest DSM-manualen för diagnos och inte ICD-10. För schizofreni innebär att man har nedsatt social- och arbetsförmåga, vilket DSM kräver, men inte det andra systemet ICD-10.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Cosmos
 • Cosmos Profilbild
 • Offline
 • Seniorhedersmedlem
 • Seniorhedersmedlem
 • Ta det kallt, varmare blir det inte
Mer
16 nov 2010 19:15 #347905 av Cosmos
Svar från Cosmos i ämnet Psykiatrins diagnosbibel under lupp
Hörde delar av det där. Har just ätit 2 lussekatter på en minut. Alltså är jag en "binge eater".

Har i många år tyckt att diagnosticeringsvansinnet har löpt iväg till att nästan gälla alla människor. Det har blivit så att det helt enkelt är onormalt att vara onormal.
För det som avviker från det mest förekommande (det normala) måste ju då vara onormalt.

Varannan unge har ju en diagnos. Det är rena stutusjakten att ha en diagnos. DSM IV har missbruktas så till den grad att upphovsmännen borde straffas.

Även bland vuxna har antalet diagnosticerade ökat lavinartat. Tänk bara på "utmattningsdepression"; ja eller utbrändhet som det hette från början.
Typiskt nog används diagnosen som en lite finare form av depression. Det är nämligen inte vilken gråkärringsdepression som helst att vara "utbränd". Nej, det är en högpresterande, ambitiös arbetsmyra som är pedantisk och lojal. En A-människa helt enkelt. Därför har de förärats en A-depression som har nu forskats omkring i 20 år.

En epidemi av "utbrända" bredde ut sig i Sverige för c:a 10 år sedan. Det konstiga var att man inte såg samma utveckling i andra länder. Och efter fem-sju års utbrända så har diagnosen dött ut.
Samma fenomen hade vi när det gällde "apatiska barn" som också blev rena epidemin av. När man gjorde internationella jämförelser så var det ingenstans man hade maken till de kolossala antalet "apatiska" i vårt land. Efter det har man blivit försiktigare med den typen av luddiga diagnoser. De har legitimitetsproblem beskriver "Net-Doktor". Det är då en underdrift.

Så med nya DSM V lär vi drunkna i unga som är "hetsätare" och därför är så feta (så får vi en diagnos för det också) o måste ha ett fullständigt terapeutiskt team för att nå till roten med det onda.
Och massor av unga kommer att bli "svagt psykosnära" och hamna vid 10 års ålder inom psykiatrin med neuroleptika. Sjukpensionerade vid 16 års ålder.

Och efter vad jag läste så kommer antal "beroenden" bli ändlösa. Spelberoende, internetberoende, kaffeberoende, caféberoende, restaturantberonde, pub-beroende, fotbollsberoende........

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
17 nov 2010 02:31 #347974 av Tonic
Svar från Tonic i ämnet Psykiatrins diagnosbibel under lupp
8O :rolleyes:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Likartade ämnen

Trådens ämneRelevansDatum för senaste postning
Psykisk sjukdom under lupp (SvD)2fredag, 18 juli 2014
Det underminerade stunder2måndag, 30 december 2019
Celine Dion efter mig under psykoser ! intala mig att jag ska döda.1onsdag, 13 Maj 2020
Ångest -> funderar på självmord?1onsdag, 06 Maj 2020
fundersam1torsdag, 29 december 2005
Sidan laddades på: 0.263 sekunder