Autism som uppstår i vuxen ålder

Mer
5 år 2 veckor sedan #1142529 av Admin1
1 % av befolkningen har detta och 10 % av dem har nedsatt IQ.
www.psychiatrictimes.com/cme/autism-adul...our-problem/page/0/1
  • Jocke
  • Offline
  • Jubelhedersmedlem
  • Jubelhedersmedlem
  • raka spåret är enklare än kringelikrokar!
Mer
5 år 2 veckor sedan #1142536 av Jocke


Dem pratade om övergivenhet som en del av symptomen kring autism? Eller försämrad upptagelseförmåga eller iakttagelseförmåga, med upptagelseförmåga menar jag perception! Men jag tror autism förstärks mer i vuxen ålder, då bristerna blir mer tydliga än i barndomen, då barn har den normala nyfikenheten att upptäcka livet?

Vars är världen på väg?
Mer
5 år 2 veckor sedan #1142593 av Utomjordingen
Läst om nån psykolog som påstår att för mycket Tv tittande kan utveckla autism. Enligt psykologen så är det bättre/vettigare/nyttigare att dricka alkohol än att se på Tv hela dagarna livet ut.
Mer
5 år 2 veckor sedan #1142645 av Klanggedin
Jag är inte så bevandrad i hur livsstil och förändringar kan förklara att man faller in och ur diagnosens ramar. En tanke är att dom som har förmågan att lära nytt har en större chans att ta sig ur autism, man brukar säga kompensera men att det fortfarande tar väldigt mycket energi.

Om man utgår från att man föds med olika förutsättningar för att ta till sig olika delar av livet eller kanske som det verkar vid autism en väldigt snäv intressesfär så kan man ju förstå att dom inte passar i vår struktur för arbetslivet där det krävs social expertis i hand med mer ämnesspecifika kunskaper. Vid extrem specialisering som vid autism så kan man inte kompensera för den brist som uppstår med socialt samspel.

Kan en autistisk lära sig att vara social?
Det finns en observation kring musiker där man menar att man måste starta tidigt för att utveckla ett slags flytande språk för musik. Problemet är att alla inte får ett instrument att öva på så dom kan inte utveckla sin musikaliska talang på det sättet.

Jag väljer en intressant parallell! Socialt samspel finns nästan alltid omkring oss. Det är inte så att de flesta får för lite stimulation av det slaget även om det finns aspekter av det sociala som man helst vill undvika. Jag har hört om föräldrar som har gjort allt för att deras nu diagnostiserade barn ska bli socialt angelägna men det blir dom inte. Ett tydligt tecken på autism är att dom föredrar att leka själva och saknar inte sällskap. Dom utvecklar specialkompetens för det dom är intresserade för. Tyvärr finns autism i extremform med utvecklingsstörning som man egentligen inte kan förstå varför det finns. Dom här individerna utvecklas alltid men om man utgår för att alla har en funktion så är det möjligt att dom vägleds av något annat än det man önskat för ett vanligt liv.
Mer
5 år 2 veckor sedan - 5 år 2 veckor sedan #1142714 av Admin1
Autism är det svåraste psykiska tillståndet. Förutom autism har de tilläggsdiagnoser ofta, som ADHD, bipolär mm. Unga med autism måste ofta gå på särskola. Psykiskt sett ofta multisjuka. Schizofreni kan ofta ha sociala svårigheter som autism. Vid schizofreni rensas i tonåren bort för många nervkontakter men vid autism för lite vilket ger inlärningssvårigheter.
Last edit: 5 år 2 veckor sedan by Admin1.
Mer
5 år 2 veckor sedan #1142718 av Klanggedin
Ja men det finns ett brett spektra av autism och man kan anta att det finns dom med "autism" som klarar sig fint, det är bara dom med problematik som kommer till psykiatrin. För det mesta så ser man bara utvecklingsstörda avskärmade individer med autism och jag antar att man kan ta en medicinsk förklaring där det skett skador också vidare. Att betrakta det som en sjukdom, men autism är ändå så vanligt att det vore orättvist att sjukdomsklassa alla som skulle kunna ha eller får diagnos?!

Måste säga från eget perspektiv att det kan betraktas som sjukligt när det inte fungerar. Kanske av praktiska anledningar men som vid schizofreni så kör man bara fast och det tidigt med autism.