Mediciner för viktnedgång?

  • ABC123
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
9 år 2 månader sedan #718971 av ABC123
Mediciner för viktnedgång? skapades av ABC123
Vad jag förstått så finns det Metformin, Topimax, Modiodal och Zonegran för viktnedgång vid medicinering av antipsykotiska läkemedel.

Hur lätt är det att få ut medicin mot viktnedgång såsom Topimax eller Modiodal och liknande?
Hur bra fungerar Metformin, Topimax, Modiodal och Zonegran för viktnedgång vid behandling med antipsykotiska?
Finns det fler läkemedel som går att få utskrivet av läkare som passar för att gå ned i vikt?
Finns det någon som provat Modiodal för viktnedgång, misstänker att den är svår att få utskrivet eftersom den är klassad?


Tycker Admin borde ta med alternativa mediciner för kännedom om möjlig viktbehandling i Upp till kamp-boken, avsnittet: Att sköta vikten: kontakta läkaren.

Och kom inte med att "röra på sig mer och äta mindre" eller "promenera 2 timmar om dagen"-uttrycket för det fungerar inte för alla som medicinerar med antipsykotiska läkemedel. Då är det väl självklart att det alternativa medicinartilleriet måste fås fram ur apotekets läkemedelsförråd på recept!
Mer
9 år 2 månader sedan #719043 av Nissegossen
Kan inte svara på dina frågor och om du hittar några svar, lägg in det här, för de flesta av oss vill nog också gå ned i vikt. :flag

Finns numera här viska.richardhandl.com/index.php Viska 3.1 om schizofreni forum
Mer
9 år 2 månader sedan #719143 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Mediciner för viktnedgång?
Bäst är att väga sig varje vecka och mäta midjemåttet. Sedan om vikten ökat 3 kg, så kontaktar man läkare för eventuellt preparatbyte. Med den strategin går man inte upp 50 kg med Zyprexa, som man gjorde förr. Sedan nu får nyinsjuknade ofta Abilify och då slipper man viktproblemen.

Största problemen har nog de med Clozapine för där kan man inte byta preparat, men man kan lägga till Abilify och då minskar vikten med 2 kg.

Zyprexa har näst bäst effekt efter Clozapine och kan därför vara svårt att ersätta med Abilify, men Solian kan vara ett alternativ på grund av liten viktuppgång och bra effekt. solian ligger i viktuppgång i nivå med Abilify ungefär.

För övriga preparat kan man byta till Abilify. Zeldox har mindre viktökning än Abilify, men sämre effekt. Möjligen kan Latuda bli ett alternativ till Abilify i framtiden.

Vad gäller mediciner mot viktuppgång är metformin nog det som är mest studerat. Det pågår en utvärdering av behandlingar mot viktuppgång av antipsykotika och den kanske kommer snart. En tidigare utvärdering hittade inga stora effekter av mediciner, så bäst är att försöka stoppa viktuppgången i tid.

Det skadliga är bukfetma för den kan bidraga till kroppsliga sjukdomar, men viktigt verkar att motionera vid övervikt för motionsbrist är farligare än fetma verkar det som.
Mer
7 år 9 månader sedan #837262 av Vatten
Svar från Vatten i ämnet Mediciner för viktnedgång?
Om det verkligen fanns ett bra medel medicinskt för bra och varaktig viktnedgång så skulle det vara världsberömt för länge sedan. Det finns alltså inte så kom inte och begär det omöjliga för det går inte. Men den drömmen har vi nog alla mer eller mindre så du är inte ensam om din dröm men du behöver verkligen tänka om ifall du skall lyckas.

Rent principiellt så är de stimulerande medlen verkande ganska exakt mot den antipsykotiska funktionen, vilket kanske kan förklara lite varför man går upp i vikt av många antipsykotiska medel.
Mer
7 år 9 månader sedan #837308 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Mediciner för viktnedgång?
Att sköta vikten
[url:34gllmmu]http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/324-att-skoeta-vikten[/url:34gllmmu]