Vad fan är det jag lider av eller är det bara en livskris?

  • Mr M
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
13 år 6 månader sedan #335928 av Mr M
Jag är 32 år gammal och började få problem med min psykiska hälsa vid 30 års åldern. Fick en psykos sommaren 2008 och blev inlagd på psyket i en vecka. Fick Zyprexa som medicinering men den medicinen fungerade inte så bra på mig så läkaren bytte sedan ut den mot risperdal.

Jag skulle ta 3mg risperdal. 1mg när jag vaknat och 2mg till kvällen. Under två år har jag ändå utvecklat återfall i psykos. Psykoserna har oftast varat ca en till två veckor och under psykoserna har jag höjt min risperdal dos till 4mg och lyckats komma ut ur psykoserna. När jag kommit ut ur psykoserna är jag som helt återställd. Mår faktiskt riktigt bra stora delar av tiden men är såklart alltid lite skraj att jag ska återinsjukna. Min senaste psykos som jag hamnade i ville dock inte ge med sig fast läkaren sa att jag skulle gå upp till 5mg risperdal. Då satte han tillslut in seroquel. Idag tar jag 3mg risperdal när jag vaknar och 300mg seroquel till kvällen. Psykosen har upphört och jag har kunnat börja arbeta igen.

Min psykiatriker har varit inne på om jag lider av bipolär sjukdom men tycker ändå att mina maniska och deppiga symptom är alldeles för milda för att han ska kunna sätta en sådan diagnos. Jag har frågat honom rakt ut om jag lider av schizofreni men det menar han att jag inte lider av. Jag har haft ca 8 - 10 återfall i psykos sedan jag fick den första psykosen sommaren 2008 när jag lades in på psyket och när jag mår jävligt bra innan en psykosen plötsligt kommer som en blixt från klar himmel. Nu senast kom den när jag var på arbetet och det var väldigt påfrestande.

Nu hoppas jag bara att jag inte kommer att få mer återfall med hjälp av ny medicinering med seroquel i kombination med risperdal.
Är det vanligt att inte läkare kan sätta diagnos. Utan bara kan sätta psykos som orsak till varför man mår så skit som jag faktiskt har gjort under de senaste två åren?

Värt att nämna är att när jag får psykos så får jag "bara" vanföreställningar. Och jag har använt narkotika i ca 10 år av mitt liv. Mest cannabis men lite stimulanter har det ockås blivit ibland. Man kan kalla det festknarkat för jag har inte levt på gatan och skjutet heroin om ni förstår vad jag menar. <!-- s:wink: --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=":wink:" title="Wink" /><!-- s:wink: -->
Mer
13 år 6 månader sedan #335929 av Geta
Hej!
Det låter som att du har väldigt korta perioder av psykoser.
Det kan vara den orsaken som gör att du inte får schizofreni-
diagnos. Läkarna var i alla fall förr restriktiva med att ställa
schizofrenidiagnos innan de var riktigt säkra. När du arbetar
så kan det inte vara livsviktigt att du får diagnos. Det är
skillnad när man behöver intyg för sjukersättning.
Även detta att dina psykoser är drogrelaterade kan göra sitt
till. Medicineras kan du ju göras ändå.
Mer
13 år 6 månader sedan #335937 av Tonic
Nu säger jag bara vad jag tror; Tror inte du har schizofreni pga att jag tror att om du skulle få adekvat hjälp så skulle du kunna bli fri från 'droger' och från mediciner som jag tror kan vara en del av orsaken till dessa symptom du beskriver.
Dvs om man tar såna utan att vara "verkligt psykotisk", *hur knäppt lät inte det där* hehe!! jag menar, från början..."på riktigt psykos". Då tror jag att du kunde ses på ett annat sätt. i ett annat ljus.

Och därefter skulle man kunna tolka hur du egentligen mår och vad du 'lider' utav...


Tyvärr är det svårt att tro på psykiatrin om man känner att de svikit en eller att man känner misstro mot dom av någon annan anledning, sen innan.
Det gör ju inte saken lättare. (Vet inte hur det är för dig...talade lite bara hur jag kan känna för psykiatrin emellanåt. :rolleyes:)


Hur är dina vanföreställningar? [i:3b1o5mm1](om det inte är för privat fråga.)[/i:3b1o5mm1]
Vet din psykiater om att du har såna och känner din psykiater till att du använt/använder 'droger' i 10års tid??

:kram

[i:3b1o5mm1](du får ursäkta att jag är så här rak på sak när det gäller vissa frågor. men jag har kunskap av vissa typer av substanser/'droger'. och det är ju inte direkt "vitaminer" :lol:
dessa 'vanföreställningar' brukar ofta vara av övergående natur bara man hittar vägen ut från skiten. för 10år låter långt ifrån enbart 'festknarkat'. :hjärta :hjärta
och det är just det sista som kan vara det svåraste att ibland kunna inse. :rolleyes: :hjärta )[/i:3b1o5mm1]
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
13 år 6 månader sedan #335940 av
livskris.

knark e inte schizofreni.inte heller korta psykoser. stress?
jobba o orka med sånt e inte en typisk schizofren. heltid oxo eller?

har du polare o hur ofta träffar du dem o e de oxo knarkare?
som geta skrev.korta psykoser. o psykiater vill inte sätta diagnos. o det kan du va glad för
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
13 år 6 månader sedan #335980 av
Har du en gång fått en psykos så är det bara att lägga ner rökat. Opiater fungerar men tjack och annat blir det psyket direkt.
Mer
13 år 6 månader sedan #336048 av Geta
Det är helt naturligt att läkarna inte vill sätta någon schizofrenidiagnos
på dig när orsaken verkar vara droger.