Gränspsykos eller vad kan det vara...?

Mer
12 år 1 vecka sedan #476126 av Mortal
Förlåt mig för att jag inkräktar på erat forum med mina tankar, men jag vet ärlig inte vart jag skall få feedback på dem om kanske inte här då.

Det är så att jag är diagnostiserad Borderline och Bipolär typ 2, men allt är i startgropen känns det som och mina diagnoser har jag ännu inte "smält" helt.

Jag lider av gränspsykoser, det har jag fått bekräftat från läkare, men det jag undrar över nu innan jag kommer i kontakt med honom igen är om mina ökningar i symtom.

- Alltid sett skuggor i periferiseende, det ökar även vid stress/ångest
- Har nu börjat urskilja även skuggfigurer framifrån sett, hotfulla och ger mig grav ångest, även om jag nånstans ändå förstår att det inte är verkligt (Kommer oftast när jag är ensam, om kvällarna)
- Börjat se väggar och golv bölja, vibrera och "glida isär" (Sker dagtid och det ser mycket reellt ut)

Vad är det här? Någon som känner igen sig? Alla tankar är välkomna då jag är riktigt rådvill i det här..
Mer
12 år 1 vecka sedan #476129 av ensamflickan
Jag har mest hörselhallucinationer och känner lukter. (Ibland även beröring.) Jag har bara haft synhallucinationer när jag tagit mkt sömnmedel på en gång. Annars så blir mina synintryck magiska. Det jag ser blir tecken och signaler.
Mer
12 år 1 vecka sedan #476134 av Mortal
Det är det jag inte blir klok på, överallt står det att alkohol i stora delar orsakar synhallisar, men jag dricker ju knappt och när jag upplever detta så har jag oftast inte tagit mina mediciner ännu heller inför natten... Tack för att du delade med dig!
Mer
12 år 1 vecka sedan #476135 av Gelehallonet
Jag har samma synhallucinationer som du, framför allt under de första åren var de precis som du beskriver. Jag har dem fortfarande till och från, men jag har lärt mig leva med det.

Min psykolog talade om dem en gång och sa att &quot;har de en gång upptäckt att du kan se dem så glömmer de inte det&quot; <!-- s;-) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=";-)" title="Wink" /><!-- s;-) -->. Har det börjat håller det tyvärr gärna på. Om det är gränspsykos eller inte är ju svårt att säga, men det är val inte så ovanligt vid just borderline. Annars kanske du istället är schizoaffektiv, som jag.

Om de blir för jobbiga ska du så klart kontakta psykakuten, det är inte mycket annat att göra. Äter du några anti-psykotiska idag? För mig har en medicin som heter Fluanxol fungerat bäst. Den tar bort nästa alla &quot;skuggor&quot; och figurer.
Mer
12 år 1 vecka sedan #476154 av Mortal
Vad &quot;härligt&quot; att äntligen hittat någon som förstår vad jag menar...! Trodde ett tag jag var ensam om detta för hur jag än sökt har jag inte funnit någon att riktigt känna igen mig i.

Vad menar du med &quot;i början&quot;? Blev det värre med åren? Det är lite min stora fasa, att man tror att man skall tappa verklighetsförankringen helt, även om det sällan blir så vid bara gränspsykoser.

Hua, din läkare hade rätt, det är t om så det känns att porten är öppen nu när man väl upptäckt.

Schizoaffektiv har jag också funderat på, tror min läkare kan spåna på det också, men vad jag förstått så är det när man ser sådant här i ett skov av endera slag och vad jag minns befann jag mig i en &quot;normal&quot; fas just då, om än stressat. Eller kan du också se när du inte befinner dig i ett skov?

Fick testa Abilify mot bipolariteten, men den gav så mycket biverkningar så vi får se vad läkaren spånar ihop här näst. Finns ju så mycket och jag är ju så grön på det här ännu...

Stort tack för ditt svar, så skönt att inte vara ensam!
Mer
12 år 1 vecka sedan #476173 av Gelehallonet
Ja, det blev faktiskt värre med tiden, men samtidigt lärde jag mig ju leva med det, så det blev ändå lättare totalt sett. Figurerna blev tydligare och stannade allt längre, men jag har klarat mig från längre psykoser.

Jag ser saker oavsett om jag är i skov eller inte. Min psykolog sa som du skrev, att det är i olika skov som man ser det. Men sedan sa min läkare precis tvärtom. Hon menade att det som skiljer diagnoserna &quot;bipolär med psykotiska symtom&quot; från &quot;schizoaffektiv&quot; är att vid schiztoaffektiv dyker de psykotiska symtomen upp även mellan skoven. Lite snurrigt det där. Men den medicin jag har fått fungerar i alla fall bra, och det är ju huvudsaken.