Magiskt tänkande

Mer
7 år 9 månader sedan #837272 av sodergardfia
Har jag rätt i att skillnaden mellan magiskt tänkande och vanföreställningar är att man inte alltid tror helt på det magiska tänkandet?

En till fråga är om magiskt tänkande kan vara kvardröjande rester av en psykos?

Mina psykossymtom har till allra största delen gått bort genom medicinering. Men jag har liksom tankar som varnar mig för faror som är helt absurda. "Den där maskrosknoppen på asfalten är en bomb,akta dig!" Eller "om du har diademets rosett till vänster sympatiserar du med djävulen, akta dig!"

Jag brukar vara medveten om att tankarna antagligen inte stämmer. Men ibland blir jag osäker på om det är hjärnspökena eller den Helige Anden som talar.
Jag försöker skilja på andliga maningar och magiskt tänkande. Anden ger ju frid och andlig klarsyn och får mig att se verkligheten tydligare medan det magiska tänkandet skrämmer mig och gör världen till en potentiellt farlig plats.

Ibland känns det som att tankarna varnar mig att "om du säger så/lägger pennan på den sidan/osv" kommer det roliga du ser fram emot inte hända" och annat liknande. Det gör att jag aldrig vågar lita på att det som är bra eller roligt för mig verkligen kommer hända.

Är detta övervintrade psykossymtom? Typ småskräpet som blev kvar när medicinen tog bort resten?
Mer
7 år 9 månader sedan #837296 av Admin1
Svar från Admin1 i ämnet Magiskt tänkande
Magiskt tänkande brukar man tala om att det finns hos personlighetsstörningen schizotyp. Vid psykossjukdomar talar man aldrig om det och antagligen på grund av vanföreställningarna. Tydligen finns ingen säker koppling mellan magiskt tänkande och psykos.
Mer
7 år 9 månader sedan #837312 av Geta
Svar från Geta i ämnet Magiskt tänkande
Mer
7 år 9 månader sedan #837323 av sodergardfia
Svar från sodergardfia i ämnet Magiskt tänkande
Jag känner igen mig i schizotypi men jag kan inte ha den störningen för vad jag vet utesluter min Asperger det. Lika bra det kanske.
Kanske man tänker lite annorlunda vid Asperger och Adhd?
Mamma och morbror har samma problem fast värre. Tidigare trodde mamma att det skulle komma in män genom brevlådan och därför fick hon kontrolltvång med dörren. Sen kunde hon tro att hon hade dödat sina kunder i hemtjänsten så hon ringde upp dem för att se om de levde.
Mer
7 år 9 månader sedan #837325 av sodergardfia
Svar från sodergardfia i ämnet Magiskt tänkande
Hihihi Geta <!-- s;-) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=";-)" title="Wink" /><!-- s;-) --> jag tänkte faktiskt också på den boken <!-- s;-) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_wink.gif" alt=";-)" title="Wink" /><!-- s;-) --> du är jämt så vitsig
Mer
7 år 9 månader sedan #837467 av krokus
Svar från krokus i ämnet Magiskt tänkande
http://image.bokus.com/images/9789197942119_200x_slumpen-ar-ingen-tillfallighet_e-bok

Denna bok skulle jag vilja läsa. Handlar om synkronicitet.