atypiska och typiska neuroleptika

  • Exon
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
19 år 2 månader sedan #9506 av Exon
Vad är det för skillnaden mellan atypiska och typiska antipsykotiska läkemedel?
Mer
19 år 2 månader sedan #9511 av Isa-Alise
De gamla s.k. högdosneuroleptika var Hibernal, Mallorol, Nozinan och liknande.... de gamla lågdos neuroleptika var typ Haldol..... Numera finns atypiska neuroleptika som Risperdal, Zyprexa, Seorquel, som har mindre biverkningar än de äldre..... Dessutom finns en ny dopaminstabilisator, Abilify.... Det är olika generationer av samma typ av medicin.... mediciner främst avsedda att dämpa psykossymtom...
Mer
19 år 1 månad sedan #9539 av tryskey
men vilka av dem är typiska och vilka är atypiska??
Mer
19 år 1 månad sedan #9576 av Admin1
Atypiskt neuroleptikum innebär egentligen att det saknar extrapyramidala biverkningar (rörelsestörningar). Av de nya atypiska antipsykotika är det främst Leponex, Seroquel och Zyprexa som saknar extrapyramidala biverkningar i stort sett. Risperdal är ett gränsfall - i doser över 6,5 mg så ger det extrapyramidala biverkningar.

Nackdelen med atypiska antipsykotika är främst viktökning och ökad risk för diabetes. En fördel är att de ökar inte prolaktion (undantag Risperdal), Förhöjt prolaktin kan ge hormonella bieffekter och sexuella störningar.

Atypiska antipsykotika har också ofta antidepressiv effekt och fler brukar också ta sin medicin jämfört med gamla antipsykotika. Till atypiska räknas förutom de tre nämnda också Abilify och Zeldox, som ger minimal viktökning. Det kan också vara så att atypiska kan minska aggressivitet och våld.