GABA, kortisol och reflektioner. (tankar runt spec. Abilify och även Zeldox)

  • Okinon
  • Okinon Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinamedlem
  • Platinamedlem
Mer
03 nov 2019 15:42 - 03 nov 2019 16:02 #1199729 av Okinon
Vad är GABA?
GABA är en förkortning på det superlånga ordet Gamma-Aminosmörsyra eller Gamma-AminoButyric Acid på engelska. Det är en aminosyra som du hittar naturligt i kroppens celler och fungerar som en signalsubstans med hämmande egenskaper. För att hjärnans signaler ska skickas precis dit dom ska hjälper GABAs hämmande substans till att hålla nerverna från att överreagera eller att intilliggande nervceller ska aktiveras på fel signal. Tänk dig att du ska gå upp mitt i natten för att gå på toa, då vill du ju tända lampan inne på toan och inte varenda lampa i hela huset. Skulle det hända kanske proppen går och du har helt plötsligt inget ljus alls, liknande scenario kan hända i hjärnan om det inte finns tillräckligt höga GABA-nivåer.

(det har med signalering i hjärnan att göra. signaler skickas dit dom ska. För lite GABA kortslutning. avstängt. signaler går i kaos till ställe i hjärnan och det stängs.)

att dra ner GABA är kanske en dum idé? Vet vet. Man har hittat låga nivåer GABA vid depression. Även många med beroenden, alkohol och socker till exempel har låga nivåer av just GABA.

lågt GABA leder till lust efter något. kan då bli att man äter tvångsmässigt.

(GABA en av hjärnans och nervernas bästa vänner.
Hjärnan skickar ständigt signaler till olika delar av våra kroppar för att de skall göra saker, till exempel hålla i saker, gå, äta och tala men också att tänka, minnas och resonera. Allt detta styrs genom elektriska impulser som skickas i hög hastighet och medan vissa är medvetna, som att lyssna uppmärksamt eller att utföra en bicepscurl, är andra omedvetna, som hjärtats slag. smärta när man skadar sig eller oro då man känner sig stressad.

För att signalerna skall skickas precis dit de ska finns den hämmande substansen GABA, vars främsta uppgift är att se till att nerverna inte överreagerar eller att intilliggande nervceller aktiveras av signalen. Det är som när man kommer hem och sätter på en lampa – det är ju en specifik ljuskälla som skall tändas och inte alla i rummet eller i hela huset! Skulle det hända på en gång kan till och med en propp gå, och på ett liknande vis kan hjärnan och nerverna få en kortslutning om det inte finns tillräckligt höga GABA-nivåer som kan bromsa signalernas framfart.)

=================

Det finns vissa faktorer som kan få GABA att inte fungera ordentligt, och därmed tillåta att fel eller för många nerver aktiveras okontrollerat. Det resulterar framförallt i neurologiska problem och kan bland annat påverka minnet, då det är GABA som ser till att det finns en koppling mellan lång- och korttidsminnet. En frisk människas hjärna minns både det som hände för länge sedan och det som hände nyligen, medan en skadad eller undernärd sådan kan ha allvarliga minnesförluster eller endast komma ihåg saker som hände för länge sedan. Om GABA nivåerna är låga kan man också uppleva oro och sömnlöshet, då nerverna går på högvarv, vilket i sin tur kan leda till olika hälsoproblem.

LÅGT GABA,
*NERVER AKTIVERAS OKONTROLLERAT. neurologiska problem och kan bland annat påverka minnet. oro och sömnlöshet.

SÅ ÄR DET BRA ATT DRA NER GABA?

antagligen inte...

LITE MER OM GABA::

Vad påverkar GABA negativt?
Eftersom GABA är en signalsubstans och påverkar en människas minne, temperament och känslotillstånd är det ett ämne som påverkar det centrala nervsystemet. Typiska motverkande substanser som saboterar halten av GABA i kroppen är alkohol och olika droger, vilket inte minst är märkbart både vid tillfällig berusning eller långvarigt missbruk då både motorik och minne försämras på ett mycket påtagligt vis.

Man kan också få försämrade värden av en bristfällig kosthållning och om man inte tränar regelbundet.

Kan man få biverkningar?
GABA är ansvarigt för att nervsignalerna inte skall gå för snabbt eller sprida sig till fel ställen och typiska symptom på att man har för höga nivåer av ämnet är hjärtklappning, andfåddhet och en känsla av hyperaktivitet.

ARGUMENTATION FÖR ATT ÄNDÅ DRA NER GABA?

teorin löd:
*NER MED GABA
*UPP MED DOPAMIN D3
*FULL BLOCKAD PÅ DOPAMIN D2
*FULL BLOCKAD PÅ 5-HT2C
*FULL BLOCKAD PÅ 5-HT2A

KANSKE OM GABA BLIR NER ATT NÅGOT MED DOPAMIN D2 MER FÖRSTÅR ATT DET FINNS ETT PROBLEM. OCH DÅ KAN FULL BLOCKAD PÅ DOPAMIN D2 FÅ MER EFFEKT? MEN DET KRÄVS MER FORSKNING..(!)

NACKDEL ÄR JU ATT MAN KAN FÅ BEROENDE TENDENSER VILKET KAN LEDA TILL TVÅNGSMÄSSSIGT ÄTANDE.

EN FULL BLOCKAD AV 5HT2C och 5-HT2A TAR JU BORT EXTRAPYRAMIDALA BIVERKNINGAR FRÅN BLOCKAD AV DOPANIN D2:et, MEN KAN ORSAKA OCKSÅ ATT MAN ÄTER MYCKET OCH GÅR UPP I VIKT.

UPP MED DOPAMIN D3 DÄREMOT LEDER TILL SÖMNATTACKER ELLER PLÖTSLIGT SNABB TRÖTTHET! SKULLE DET ÄNDÅ LUGNA NERVERNA och hela hjärnkontoret ändå? MEN DÅ KAN MAN BLI KANSKE LIGGANDES. SÅ MAN SOVER OCH ANTIPSYKOTISK EFFEKT SKER.

men att gaba är nere kan kanske leda till ADHD liknande tendenser och annan problematik och minnesförlust.

emellertid, höga halter av gaba orsakar hjärtklappning och en känsla av hyperaktivitet. det ska alltså inte förekomma om GABA är nere.

Dock dopaminagonister kan orsaka spel, hypersexualitet, hobbyism och andra repetitiva, meningslösa beteenden. tvångsmässigt ätande som resulterar i betydande viktökning kan förekomma som en biverkning av dopaminagonistläkemedel.

annat:

däremot skulle återupptagshämmande via dopamintransportören kunna bromsa viktökning.

Blockad Potassium channel hERG och även Potassium channel Rectifier kan orsaka förlängt QT-intervall.

MEN sänker man kortisolet minskas stress och då lugnas nerverna. och då kan nog GABA vara nere!

aktivering av beta-3 adrenergic receptor (b3), innebär antifetma och antidiabetes.

partiell agonismen vid 5-HT1B och antagonist vid 5-HT1D minskar viktuppgång.
blockad av alpha1A och alpha1B sänker blodtrycket.

markant ökning av noradrenalin minskar aptit och kan stabilisera humör.

vid stress har man höga nivåer av kortisol. fysisk träning höjer till en början kortisol, men efter ett dygn efter träningen är kortisolnivåerna sänkta jämfört med nivåerna före träningen.

Kortisolnivåerna är ibland relaterade till kroppsvikten. Övervikt är vad som brukar förknippas med hyperkortisolism (höga nivåer av kortisol).

lågt kortisol kan också ge mer minnesförmåga.

Långvarigt förhöjda kortisolnivåer förekommer vid en akut psykos eller akut stress(!).

lågt kortisol kan dock orsaka Yrsel och kronisk trötthet.

Kronisk stress leder också till låga nivåer av serotonin i hjärnan. Återupptagshämmande av serotonin kan öka serotonin halten.
Senast ändrad: 03 nov 2019 16:02 av Okinon.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.381 sekunder