Vad är riktigt bra psykvård?

Mer
17 år 8 månader sedan #45472 av Isa-Alise
Nu vill en del partier satsa pengar på psykvården... men vad är riktigt bra psykvård? Hur ska den se ut? Är det fler vårdplatser och tvång i öppenvård som vi vill ha? Är det något helt annat? Vad skulle just du vilja ha utav vården? Vad skulle göra att du mådde bra?
  • Fredric E(oreggad)
  • Besökare
  • Besökare
17 år 8 månader sedan #45476 av Fredric E(oreggad)
Svar från Fredric E(oreggad) i ämnet Vad är riktigt bra psykvård?
Jag skulle må bra av att komma bort från staden och från min familj. Kanske få en fosterfamilj istället som jag kan bo hos eller ha kontakt med.
Jag skulle behöva hjälp att ta reda på om det finns något jag är bra på och om det finns några intressen jag kan odla för att stärka min självkänsla och för att få ut någon form av glädja av livet.
Ofta längtar jag tillbaks till den slutna avdelningen på Vadstena, för där fick man hjälp att lära sig saker som att laga mat etc, saker som jag aldrig någonsin fått hjälp med.
Jag vill ha mer vård, jag känner mig rädd och otrygg ute i samhället och med andra människor.
Skulle också må bra av att få hjälp att bearbeta alla övergrepp jag blivit utsatt för, så jag kan få ett normalt förhållande till sex igen.
Mer
17 år 8 månader sedan #45487 av white_light
bra vård: någon som lyssnar, bryr sig och hjälper en att hitta lösningar. att få lära sig att leva igen (kanske efter en tid i slutenvården?)

det här borde ju finnas redan idag och på en del ställer så gör det väll det, men inte där jag bor.
  • Besökare
  • Besökare
17 år 8 månader sedan #45507 av
Svar från i ämnet Vad är riktigt bra psykvård?

bra vård: någon som lyssnar, bryr sig och hjälper en att hitta lösningar. att få lära sig att leva


Håller med om detta. Det är tyvärr en utopi.

Mer tvång och misshandel är vad de kan erbjuda.
Mer
17 år 8 månader sedan #45523 av Admin1
Det viktigaste är detta:
Personligt ombud minskar inläggningarna med 80 % och det blir då många lediga vårdplatser.
Sysselsättning och arbete minskar också inläggningar med 80 % och skapar många lediga vårdplatser.
Kontaktpersoner för att minska isoleringen.
Kognitiv beteendeterapi minskar symptom och återfall ungefär som antipsykotika.
Familjeintervention. Familjerna står mycket för den omsorg som ges idag, men de behöver mer utbildning och stöd.
Psykologisk behandling för att folk skall ta sin medicin.

Om man förbättrar vården enligt ovan behövs inte fler vårdplatser, eftersom folk kommer att bli mindre inlagd och därmed skapas fler vårdplatser. 75 % av inläggningarna orsakas av schizofreni.
  • Jocke
  • Offline
  • Jubelhedersmedlem
  • Jubelhedersmedlem
  • raka spåret är enklare än kringelikrokar!
Mer
17 år 8 månader sedan #45527 av Jocke
Jag tror det är mycket värt för självkänslan, att man vågar bråka med rätt personer! Det är systemet som måste förändras!

Alla säger att vi alla är lika mycket värda! Men vi har en tendens att vika undan när storbråk väntar runt hörnet! Vi orkar inte stå emot den oerhörda tryck, som vankas om man vill sätta emot med argument!

Så jag tror kommunerna och landstingen borde värdera "psyksjuka" på ett annat sätt. Man kan inte begära att vi ska slåss på samma villkor som "friska" som bara behöver följa med strömmen och därigenom befästa samhällets struktur, att det är dem starkaste som vinner!

Har man hela livet blivit enrollererad sin struktur, då är det svårt att vara ödmjuk och släppa fram dem svagare! Det är som Nissegossen säger, man behöver bara skrapa lite på ytan, så kommer det fram att dem flesta vill behålla detta diskrimineringssamhälle!

Så jag tror vi kanske måste bli lite försiktigare med att framhäva våra rättigheter? Vi kanske måste bilda en egen stat? Typ Andorra! <!-- s8) --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_cool.gif" alt="8)" title="Cool" /><!-- s8) -->

Vars är världen på väg?