Våldsbenägenheten schizofreni och andra psykoser

Mer
13 år 8 månader sedan #316534 av neil
Är schizofrena människor mer våldsbenägna än andra? Är det människor diagnosticerade med paranoid schizofreni som är mest våldsbenägna?
Det finns studier som talar för att det är vanligare med våldsbenägenhet hos schizofrena om ett samtidigt alkohol eller drogmissbruk föreligger. Är detta fallet även hos dem som inte har schizofreni? Om så inte är fallet, är schizofrena mer hämningslösa under drog och alkoholpåverkan?Hur hämningslös en person än blir av schizofreni så finns det väl ändå "spärrar" som hindrar personen från att begå vansinnesdåd?, kanske många tycker tänker och tror. Det berättas ofta om gärningsmän som levt vanföreställda i ett tillstånd av förvirring och derealisation (att uppleva den yttre världen som overklig) och att detta gett upphov till handlingar där personen trott sig ha varit styrd av en yttre kraft eller trott sig vara förföljd. Hur hämningslös en person än kan bli på grund av schizofreni så har våldet kanske kopplingar till undertryckt aggressivitet, hämndbehov eller andra bakomliggande orsaker som har att göra med personlighetstypen. När man hör om alla vansinnesdåd undrar kanske många om det finns "snälla" schizofrena också. De snälla schizofrena ses kanske som dem som ibland gör underliga saker utan att begå bizzara brott mot andra människor. Att berätta om sin schizofreni kanske känns särskilt svårt för vissa med tanke på att många människor då tänker på de hemska vansinnesdåd som begåtts.
Mer
13 år 8 månader sedan #316535 av skord
vansinnesdåd brukar begås av psykopater.


vilket inte har med schizofreni att göra.
Mer
13 år 8 månader sedan #316548 av lärjungenMatteus
6 Jesus sa till honom: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kan komma till Fadern utom genom mig.
Mer
13 år 8 månader sedan #316667 av Admin1
Vid schizofreni är våldsrisken högre vid missbruk och om man var våldsbenägen redan innan man insjuknade. Risken ökar också om man har våldsbenägna släktingar. Antipsykotika minskar våldsrisken, så om man slutar med den och får psykos så ökar våldsrisken. Det intressanta är att minskningen av våldet med antipsykotika kommer snabbare än effekten mot psykossymptom.
Mer
13 år 8 månader sedan #316675 av Geta
Kan undra hur våldsbenägna schizofrenipatienter var när barnaga
tilläts i Sverige och innan neuroleptikan infördes, någon gång i
mitten av 1950-talet?
Mer
13 år 8 månader sedan #316720 av neil
Tack för svaren!