Finns det någon skillnad mellan en första och andra psykotisk episod?

Mer
4 år 11 månader sedan #1147093 av Nobel
Hej,


Till er mer erfarna; Hur skiljer sig en andra episod från en första episod?

1. Hur länge var du frisk/utan symptom/fungerande innan din andra episod?
2. Vid en första episod så förstår du inte vad som händer över huvudtaget. Vid en andra episod så är du medveten om att du kan bli sjuk på det sättet. Hur påverkar detta den sociala och psykiska återhämtningen? Går det snabbare? Långsammare?
3. Är det lättare att förstå att en insjukning sker?
4. Finns det någon skillnad i hur en andra episod och återhämtningsprocess hanteras? Både från individens och sjukvårdens perspektiv.
5. Finns det någon skillnad i medicinering? Krävs högre dos/annan typ av medicinering? Eller brukar samma medicin med samma dos fungera som var effektiv innan?
6. Mer generellt om du tänker på något specifikt som du minns som som skiljde din andra episod från din första episod; Hur skiljer sig en andra episod från en första episod?

Skulle verkligen uppskatta er visdom.


Vänligen,
Nobel
Mer
4 år 11 månader sedan #1147096 av Geta
Min första psykos var ett mysterium. Hade aldrig kunnat föreställa mig något sådant.

Min andra psykos kom cirka 2 år senare. Det blev inte lättare. Tog det inte på allvar. Körde på i ullstrumporna. Medicinerade inte så länge. Uppträdde som om jag var frisk. Många gick på det.

Insikten har varit si och så med. Mina anhöriga hade väldiga krav på mig. Fick inte visa svaghet. Var tvungen att utbilda mig och jobba tills jag blev tvångspensionerad som 42-åring. Hade roffat åt mig jobb sas det.

Har haft cirka 10 psykoser. Har varit inlagd högst en månad. Oftast ett par veckor vid psykos. I början medicinerade jag inte. Nu har jag tagit antipsykotika sedan 1981. Som Admin1 tycker jag det är en lättnad att ha blivit pensionerad. Det är tufft ute i arbetslivet.
Mer
4 år 11 månader sedan #1147104 av memphis
Jag tycker psykoserna skiljer sig åt från föregående. Annars vore de ju så lätta att känna igen och man har tid att stoppa det. Det är ny giv varje gång tycker jag. Jag har haft minst 4 separerade psykoser som jag då inte känt igen.
Mer
4 år 11 månader sedan #1147105 av Geta
Dramaturgin kan skilja sig mellan psykoserna, men också vara den samma. Det vore intressant att veta hur historien i en psykos skulle utspela sig för mig idag. Har inte haft någon psykos senaste14 åren.
Mer
4 år 11 månader sedan - 4 år 11 månader sedan #1147119 av koi
Första psykosen varade länge. I ett år innan jag blev inlagd. Jag tyckte jag var helt normal. Alla andra var skrämmande och hotfulla och ute efter mig.

Andra gången var 6-7 månader efter utskrivning. Jag slutade med medicinen på eget bevåg. Fluanxol. Jag var som en robot på den.

Sen fick jag Abilify och senare tillägg med Quetiapin. Den kombon har funkat.

Andra gången kom rösterna och överrumplade mig. Tog kontroll över mig. Slutade sova helt igen. De sa att medicinerna var gift. Jag hade en tå i verkligheten. Vägrade bli inlagd. Provade massa olika mediciner hemma. Bla Nozinan och Sonata.
Last edit: 4 år 11 månader sedan by Admin1.
Mer
4 år 11 månader sedan #1147232 av Admin1
Vid första psykosen kan man ha ett förhöjt medvetande och psykosen kan vara mer positiv än tidigare. Men man är farligare vid första psykosen än senare. Skulle gissa för att man inte vet att det är en psykos. Man brukar vara återhämtad efter 4 månader.

Andra psykosen inte lika positiv som den första. Inte lika farlig som den första. Det tar dubbelt så lång tid att återhämta sig.