Har fått en accolade på Quora!

  • Klanggedin
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • Hedersmedlem
  • Hedersmedlem
  • Noble and true with a heart of steel
Mer
4 år 6 månader sedan #1185064 av Klanggedin
Jag har fått flera accolader därifrån under senaste två åren och jag tänkte jag kunde lägga upp dom skrifterna här allteftersom dom dyker upp! Den här gången handlade det om ADHD och utredning!

Hur går det till när en person utreds för ADHD?
MM, ADHD är ett ärftligt syndrom, det betyder att svårigheterna i hemmet, skola, arbete finns med så fort dom kommer ut ur morsan. Med modern utveckling har man kunnat sätta en diagnos väldigt tidigt och i USA så verkar det som dom kan sätta diagnosen efter bara några träffar utan test eller propert utförd anamnes.

Hur som helst är vi i Sverige väldigt noggranna till min kännedom och en utredning innehåller flera aspekter (Du kan läsa på andra sidor om exakt vad som ska ingå, det är ingen hemlighet.)

Men det ska innehålla beskrivningar ifrån de miljöer som personen är i så att hemmet, skolan (7år) och med vänner är bra. I dessa miljöer ska beskrivningarna vara i underlag för att styrka den problematik man tror kommer med ADHD.

Sen innebär en utredning att man gör mer grundläggande anamnes t.ex. om det uppstod några svårigheter att födas eller modern röker, eller varit stressad under graviditeten, hur ser mamma, pappas liv ut? Finns det någon annan anledning som kan förklara varför "barnet" uppvisar dessa symptom. Barn är barn och dom kan inte förhålla sig till alla krav oavsett om det är ADHD eller inte.

I följd med detta brukar man få göra psykometrisk testning av olika slag för att jämföra hur barnet klarar att göra olika moment av kognition t.ex koncentration, problem lösning och planering. Barn är barn och det betyder att dom är betydligt sämre på alla dessa moment än vad man är som vuxen samt att miljön kanske inte är anpassad tillräckligt för de problem som man fått när man till slut hamnar hos BUP för utredning.

Det är cirka 5% som har ADHD och det är en biologisk utveckling som gör det problematiskt att hänga med i dagens samhälle och prevalensen av depression, ångest och missbruk är högre än i jämförelse med allmänheten. Dessa individer har det svårt att fungera adekvat och därför ger man ibland olika central stimulerande mediciner som stabiliserar ADHDns koncentrationssvårigheter. Det brukar va en viktig aspekt av behandlingen som kommer när man bekräftat ADHD kliniskt. Många blir hjälpta av det men det är ett otroligt diskutabelt ämne.