infusion

Ett blodtrycksänkande läkemedel nitroprussid, som ges intravenöst under en fyra timmars behandling gav en dramatisk förbättring av schizofrenisymptom i en månad enligt en ny studie, som dock omfattade bara 20 personer.

Detta öppnar upp för en ny typ av behandling som kan ges vid akuta besvär, där en snabb effekt är önskvärd. Forskarna tänker att fortsätta studierna på större grupper.

Från HealthCanal.

Här finns en artikel till där forskarna talar om att utveckla nässpray eller plåster för att tillföra nitroprussid.

Kommentar  
Cyanidförgiftning har varit en sällan sedd men likväl biverkning av beredningen. Med tanke på att vi själva tillverkar ämnen som är giftigare än cyanid med högre kärlek till mitokondrien blir den enda frågan egentligen -Vad gör detta för den allmänna balansen som helhet, på lång och kort sikt

Schizofreni (adhd-npf.com/schizofreni-orsaker/)
Cipralex antidepressiva sänker blodtrycket rejält. Har man värre schizofreni om man har högt blodtryck?
Seroquel sänker blodtrycket, men den antipsykotiksa effekten verkar inte bli bättre för det. Sedan kan några preparat ge blodtrycksfall när man reser sig snabbt t.ex Risperdal. Men resten sänker nog inte blodtrycket.
Men är det inte så att antipsykotika i regel sänker blodtrycket?
Det är en mystisk sak med nitroprussid och det är att den verkar genom att bilda kväveoxid (NO) som vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket. Det underliga är att tidigare har jag läst att sänkning av NO minskar psykossymptom och här verkar det tvärtom om nu inte nitroprussid har någon ytterligare okänd effekt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nitroprusside

Nitroglycerin som används mot kärlkramp frisätter också NO och vidgar blodkärl. Sådana preparat är intressantare än nitroprussid, eftersom de redan finns i form av tabletter, munspray mm. Dessa preparat borde testas innan man fortsätter med nitroprussid.
Senast som jag var hos Dibetessjuksköterskan hade jag 130/60 i blodtryck.
Jag var på livsstilmottagningen förra fredagen och där tog dom mitt blodtryck som var 117 genom 70. Så det var jättebra.
Det behöver inte ta så lång tid för nitroprussid finns redan på apoteken. Kanske 7-8 år för ett medel mot schizofreni. Ett problem med nitroprussid är att det bildar cyanid.
Det kommer att ta en evighet innan den medicinen kommer till apoteken.
Här finns en artikel till där forskarna talar om nässpray eller plåster som ett sätt att tillföra läkemedlet.
http://www.torontosun.com/2013/05/08/optimism-surrounds-new-schizophrenia-treatment