Läkemedlet famotidin (Pepcid), som använts som medicin mot magsår och sura uppstötningar, kan minska symptomen hos personer som lider av schizofreni visar en studie vid Helsingfors universitet.

Man har upptäckt att histaminsystemet i hjärnan kan vara centralt för behandlingen av psykoser. Upptäckten kan i sin tur leda till utvecklandet av en helt ny klass av psykosmediciner tror man på Helsingfors universitet.

Läs mer hos YLE.

Mer information och att dosen som användes var 200 mg per dag finns hos Science Codex.

Kommentar  
Börjar misstänka att läkemedelsföretagen kan vara intresserad av att ta fram ett antipsykotika med både dopaminblockerande och histamin-2-blockerande effekt. Gissar att de kommer att testa en massaa substanser som de redan har tagit fram.
Ja, det är en viktig nyhet detta i och med att famotidin är välbeprövat och har inga allvarliga biverkningar. Visserligen använder de högre doser här, men sådana har säkert tidigare använts också. Sedan kan man sedan studera också histaminets roll vid schizofreni och få fram kanske bättre preparat än famotidin.
"De som fick acetylsalicylsy ra kände sig bättre och hade mindre positiva symptom. Nackdelen med acetylsalicylss yra är ökad risk för magblödningar."
Då blir det ju intressant att en medicin som kan motverka detta även kan förbättra schizofrenin.
Är det bara jag som får känslan av att detta var en ovanligt viktig nyhet?

Quoting Kluvjonte:

ready har du inte medicin? medicin=botad



Jo, jag har medicin och är psykosfri men har problem med biverkningar.
Jag har just kollat Famotidin preparaten som finns i Sverige. Tyvärr ingår inte preparaten i högkostnadsskyddet, så man får betala helt själv utan rabatt eller frikort. Men Famotidin Hexal kan ju vara billigt. Tyvärr står inte priset i FASS.
ready har du inte medicin? medicin=botad
Treo innehåller acetylsalicylsyra, som verkar kunna ge viss effekt vid schizofreni. De som fick acetylsalicylsyra kände sig bättre och hade mindre positiva symptom. Nackdelen med acetylsalicylssyra är ökad risk för magblödningar.

http://www.viska.se/index.php/nyheter/4-nya-roen/2598-acetylsalicylsyra-mot-schizofreni
Jag kanske mår bättre för att jag har ett TREO beroende ?
Det fina med famotidin är att patentet har gått ut, så det borde bli ett billigt preparat.