Forskarna är eniga om att neurologiska sjukdomar på grund av sin komplexitet är mycket svårbehandlade.

Hopp tänds dock för nya angreppssätt vid multipel skleros och i år kan det komma ett godkännande för det första nya psykosläkemedlet på 50 år.

Det är pimavanserin, som selektivt blockerar serotoninreceptorn 5-HT2A och kan bli godkänd mot psykoser vid Parkinsons sjukdom.

Medlet håller också på att testas mot schizofreni.

När mediciner mot schizofren verkar på nytt sätt, så finns det resultat som tyder på att de skall testas på personer som inte fått vanliga antipsykotika tidigare.

Försök på råttor har visat om de får Haldol först, så får de inte senare effekt av ett antipsykotika som verkar på annat sätt än via dopamin.

Läs mer hos Life Science Sweden.

Kommentar  
Lillys glutamatantipsykotika gav ingen effekt i sluttesterna, vilket kan bero att det gavs till personer, som tidigare använt vanliga antipsykotika. De borde givit preparatet till personer, som aldrig tidigare fått antipsykotika och då kanske preparatet har effekt.

Att tidigare medicinering med dopaminblockerare kan göra att man inte får effekt av glutamatantipsykotika kan bli ett stort bekymmer för tänk om bara nyinsjuknade kan använda glutamatantipsykotika, vilket gör att lönsamheten för nya sådana preparat kan bli dålig. Det kan också få lägga ner forskning på att utreda hur personer som använt gamla antipsykotika kan få effekt av de nya preparaten t.ex genom långsam nedtrappning av gamla preparatet och långsam upptrappning av det nya för att kanske få effekt. Kan bli knepigt och leda till psykoser kanske.

http://www.viska.se/index.php/nya-lakemedel/4086-nya-glutamatantipsykotikat-stoppas-dalig-effekt