Denovo

Läkemedelsföretaget Lilly har lagt ner glutamat-antipsykotikat pomaglumetad, därför att preparatet gav inte tillräcklig effekt mot schizofreni i de kliniska testerna.

Rättigheterna för preparatet har sålts till läkemedelsföretaget Denovo, som specialiserar sig på läkemedel, som har effekt hos en liten grupp enbart.

Denovo har hittat en liten grupp personer med schizofreni, som får effekt pomaglutemad och skall försöka bevisa effekten hos denna grupp. De tänker ta fram ett test, som visar om man får effekt av preparatet.

Läs mer hos GEN.

Kommentar  
Det tror jag inte psykiatrikerna är van att byta preparat och troligen skeptiska till metoden särskilt i början. Försöker hitta fel på den mm.
Jag kan tänka mig ett framtidsscenario där man får en medicin anpassad till ens gener och om man inte gillar den så får man svårt att byta medicin.
Ja, det är positivt och det kallas för personalized medicine (personligt anpassad medicin). Obama har pratat om det.

Nackdelen är att det först blir dyrare, men på sikt billigare och sparar tid. Ett antipsykotika som bara 10-20 % kan använda blir dock säkert mycket dyr.
Det här är väl ändå en väldigt positiv utveckling att mediciner bli mer anpassade till individen istället för att bara dra alla över en kam.
Ja, de skall föröka hitta speciella gener, som signalerar att pomaglumetad har effekt. Det står lite mer i denna artikel:

https://www.genomeweb.com/neurological-psychological-disorders/denovo-biopharma-taking-shot-identifying-best-responders-lillys
Det skulle vara roligt om glutamat antipsykotika kan hjälpa vissa så att alla ansträngningar inte varit förgäves. Undrar om det är de med en speciell gen som blir hjälpta?